Wat is content design?
Content design is het organiseren, structureren, opmaken en ontwerpen van teksten en het combineren ervan met beeld om vanuit de inhoud een visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke websites of documenten te maken. Lees meer over wat content design precies is:
“Content design zorgt ervoor dat de belangrijkste boodschap van de tekst in een oogopslag duidelijk is”
Van tekst naar visueel aantrekkelijk design
Als je een goede tekst hebt, maar die ziet eruit als een lange lap tekst zonder opmaak, dan zullen mensen minder graag de tekst lezen. Een mooi opgemaakte tekst waarbij de verschillende onderdelen zoals kopjes, paragrafen, kaders, quotes, referenties meteen te herkennen zijn verhoogt de gebruiksvriendelijkheid van de tekst
1. Schrijf korte paragrafen van 5 regels
In een boek kom je wel weg met lange lappen tekst, maar op een website moet je kort en to-the-point zijn. Schrijf daarom paragrafen die niet langer dan ongeveer 5 regels zijn. Dat maakt het aantrekkelijker om ze te lezen en forceert je om je te beperken tot je belangrijkste boodschap.
2. Gebruik koptekst
Koptekst of headings (H1, H2, H3, H4) verbeteren niet alleen de leesbaarheid en scanbaarheid van een pagina, ze helpen ook met SEO. Er is voor een content designer (en SEO) niets ergers dan een titel geschreven in dikgedrukte tekst…. Schrijf dus een titel voor elke paragraaf en zorg dat het een hiërarchie heeft die logisch is: wanneer je schrijft over zoogdieren met een H2 kopje, dan zijn de kopjes Mensen en Apen beiden H3.
Schrijf je titel als samenvatting
Schrijf je titel niet als beschrijving, maar als samenvatting van een paragraaf. Zo kan iemand makkelijk je pagina scannen en meteen een indruk krijgen van de inhoud. Schrijf dus geen kopjes zoals “Onze diensten” maar als “Wij coachen professionals in de zorg”. Dat is ook het beste voor SEO.
3. Schrijf een introductietekst
Zoals je hier bovenaan het artikel ziet is een introductietekst met een iets groter font een goede manier om je tekst in te leiden. Met een korte samenvatting of nieuwsgierig makende tekst help je de lezer op weg.
4. Gebruik alleen relevante afbeeldingen
Zet geen (clipart) afbeelding van een vraagteken naast een stukje tekst waarin je je publiek oproept om een vraag te stellen, dat draagt niet bij aan de inhoud. Gebruik afbeeldingen alleen als ze bijdragen aan de inhoud, en de tekst zonder dat plaatje niet te begrijpen zou zijn.
5. Maak onderscheid tussen hoofdtekst en bijtekst
Gebruik je voorbeelden in je tekst, of wil je een definitie uitleggen dan kun je kaders gebruiken, zodat duidelijk is dat het een ander type inhoud is. Gebruik je veel voorbeelden in de tekst zelf dan is het moeilijker om de rode draad van bijzaken te onderscheiden.
6. Gebruik quotes
Wissel je tekst af met quotes. Daarmee maak je het geheel visueel interessanter en je laat de belangrijkste zinnen uit de tekst springen zodat er niet overheen gelezen wordt.
Een quote helpt om belangrijke informatie naar voren te brengen.
7. Laat de tekst inspringen
Soms wil je een quote van iemand anders gebruiken of een langer stuk tekst gebruiken wat niet de hoofdtekst is. In plaats van een kader kun je dan ook de tekst laten inspringen.
Wanneer de tekst inspringt, weet iemand dat het een specifiek voorbeeld is. Dit kun je gebruiken voor stukken waarin je een gesprek voert met iemand (en alle teksten van de ander laat inspringen) of een langere quote uit een boek gebruikt.
8. Gebruik echte bullet-points
Waar ik me zelf aan erger is het gebruik van streepjes in plaats van echte bulletpoints voor opsommingen. Een lijst wordt er niet duidelijker van, en het is net zo makkelijk om even het knopje in Word of WordPress aan te vinken. Heb je een opsomming, gebruik dan de standaard ronde bulletpoints, of wanneer het een duidelijke volgorde heeft (zoals in een recept) gebruik dan de nummers.
Je kan bulletpoints nog beter gebruiken om de inhoud nog duidelijker te maken. Bijvoorbeeld door checkmarks als bullets gebruiken wanneer het goede items zijn, en bijvoorbeeld kruisjes als het slechte items zijn.
9. Onderstreep je tekst niet!
Op websites zijn teksten met een streep eronder voorbehouden aan links. Gebruik je het ergens anders dan verwar je de bezoeker, die er gegarandeerd met zijn muis overheen beweegt. Geef dus nooit nadruk door een woord te onderstrepen. De enige uitzondering is wanneer je begrippen wilt uitleggen die onderstreept zijn met een highlight, zoals op de voedingenkankerninfo.nl website waarbij we een volledige begrippenlijst met moeilijke woorden hebben toegevoegd.
Schrijf betere links
Als je een link maakt van een stukje tekst zorg dan dat het voor de bezoeker duidelijk is wat er achter zit. Geef altijd een beschrijving van waar je naar toe linkt. Het is verwarrend om van het woordje (klik) hier een link te maken, want een bezoeker heeft dan geen idee waar deze link naartoe leidt (en het is slecht voor je SEO). Bekijk onze WordPress handleiding is wel een goede link; je bezoeker weet precies waar hij of zij naartoe wordt geleid en een zoekmachine weet ook beter hoe jouw site werkt. Link je naar een externe website, zorg dan dat de link opent in een nieuw tabblad, en dat de bezoeker weet dat hij jouw website verlaat: Lees meer over typografie op practicaltypography.com.
10. Hoe je bold en italic goed toepast
Gebruik bold en italic zo min mogelijk, je tekst kan heel rommelig worden door verkeerd gebruik. Gebruik ze in ieder geval nooit in kopteksten en titels. Beiden gebruik je wanneer je nadruk wilt leggen op een woord. Bold gebruik je meestal wanneer de zin zelf belangrijk is, en italic wanneer je een woord in spreektaal met nadruk uit zou spreken of wanneer je in een andere toon wilt spreken dan de rest van de tekst (maar beiden kunnen op dezelfde manier worden gebruikt). Lees meer over het gebruik van bold en italic op practicaltypography.com.
Italic is met name goed voor een kleine notitie van de schrijver, of een off-hand opmerking (en wanneer het om een woord in een andere taal gaat).
Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!
Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.
Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!
Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!
Liesbeth Smit
