10 tips om zelf je WordPress website aan te passen

Is je website net opgeleverd inclusief opmaak en design, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen als je zelf teksten wil aanpassen of een nieuwe pagina wilt toevoegen? De volgende 10 essentiële WordPress tips gaan je hierbij helpen.

1. Kopiëren teksten naar je website

Je kan gewoon teksten naar je WordPress tekst-editor kopiëren met CTRL+C en CTRL+V. Let alleen op bij teksten die al zijn opgemaakt met bijvoorbeeld een specifiek font, bold, underline of als koptekst. Als je die zomaar in je tekst-editor overneemt dan kan het er erg lelijk uitzien.

Twee manieren om teksten naar WordPress goed te kopiëren:

  1. Druk op de knop in de tekst-editor “Paste as plain text mode” of “Plakken als tekst”. Zo kopieer je alleen de tekst zonder opmaak.
    1. Pro-tip: Je kunt ook CTRL+SHIFT+V indrukken, dan plakt hij ook alleen de tekst.past-plain
  2. Plak je teksten in de “Text” editor in plaats van in de “Visual” editor. Deze editor laat de ruwe HTML code van je website zien, en als je hierin een tekst plakt, komt hij er altijd zonder opmaak in.visual text editor

2. Upload afbeeldingen in de juiste afmetingen

WordPress kan elk formaat afbeelding mooi online krijgen. Dat is handig voor de dagelijkse gebruiker, maar niet zo goed voor de schijfruimte van je website. Het schalen van een afbeelding in je browser zorgt ook nog eens voor een langzame website.

Zorg ervoor dat je van tevoren weet hoe groot een plaatje gaat worden op je website (in pixels) en upload hem in precies die afmeting. Photoshop is een makkelijke tool, omdat daar een Save for Web functie op zit die de grootte van de afbeelding ook nog eens verkleint.

[High quality: 60] en [72 DPI] is bijvoorbeeld een prima instelling voor het web. Heb je geen Photoshop, dan is GIMP een handig gratis programma om afbeeldingen mee te bewerken. Je hebt trouwens nooit afbeeldingen (of PDF bestanden) nodig die groter zijn dan 1000px breed. En voor een foto ter illustratie van een tekst is 300px breed meestal wel voldoende.

3. Afbeeldingen uploaden zonder link

attach fileWanneer je een afbeelding upload wil WordPress er nog wel eens een link van maken. Wanneer je dan op de afbeelding klikt ga je automatisch naar een losse pagina met alleen dat plaatje. Dat is niet zo netjes en ook nog eens verwarrend voor je bezoeker. Vink dus altijd “Link to: none” aan wanneer je een plaatje invoegt, en natuurlijk “Full size”, zie vorige tip.

4. Links en PDF’s invoegen

Een link toevoegen aan een pagina is niet zo moeilijk: je selecteert een stuk tekst en klikt op de “Insert link” knop om er een URL aan te hangen. Let altijd op dat je link een beschrijving is van waar je naar toe linkt! Het heeft geen zin om hier een link naar te doen, want je bezoeker weet zo niet waar hij op klikt, en het is slecht voor je SEO. Bekijk onze WordPress handleiding is wel een goede link; je bezoeker weet precies waar hij of zij naar toe wordt geleid en een zoekmachine weet ook beter hoe jouw site werkt.

Een PDF kun je net als een afbeelding uploaden in de mediabibliotheek. Wil je hem invoegen in een pagina? Klik dan net als bij een afbeelding op “Add Media en selecteer het PDF bestand. Vergeet niet om een mooie PDF naam te maken voor je bestand en er (PDF) achter te zetten, en eventueel een PDF icoontje toe te voegen, zodat je bezoeker weet dat hij een PDF gaat downloaden als hij op de link klikt, zie hiernaast: Huiswerk vragenlijst voor een nieuwe website

5. Nieuwe pagina aanmaken of kopiëren

Soms wil je een nieuwe pagina aanmaken die lijkt op een andere pagina. Maak daarvoor een nieuwe pagina aan (Pagina’s >> Nieuwe Pagina) en kopieer de volledige inhoud en opmaak van de bestaande pagina naar je tekst editor. Vergeet hierbij niet om dit te doen uit de “Tekst” editor en niet de visual editor (zie Tip 1) om problemen met opmaak te voorkomen.

Check dan of de pagina een hoofdpagina heeft waar hij onder valt (rechterbalk naast de editor), en vink de juiste zijbalk (sidebar) aan mocht dat nodig zijn. Nadat je de pagina hebt gepubliceerd met de blauwe knop kan je hem toevoegen aan een menu (Weergave >> Menu’s) zodat hij ook te vinden is door je bezoekers.

6. Verbeter SEO zoekbaarheid

SEO (search engine optimization) zorgt er voor dat je website beter gevonden wordt door Google. Om hiervan te profiteren kun je bijvoorbeeld kijken naar welke termen binnen jouw vakgebied vaak wordt gezocht. De Keyword Planner Tool van Google kan hierbij helpen.

Ook zonder dat je meteen een advertentiecampagne begint kan deze tool handig zijn. Log in met je Google account en zoek naar nieuwe termen en bekijk welke het meest voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld je pagina’s een betere naam geven. In plaats van “Diensten” als menu-item kun je beter “Onderwijs voor volwassenen” neerzetten. Dat is niet alleen beter voor je SEO, maar een bezoeker weet dan ook veel beter wat je aanbiedt.

7. Optimalisatie van je website

Je hebt als het goed is een Google Analytics account aangemaakt waarop je kan zien wat bezoekers op je site doen. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel handig om je site mee te optimaliseren.

Zijn er bijvoorbeeld pagina’s waar bijna geen bezoekers komen? Dan ligt dat misschien aan de benaming, of de pagina komt niet voor in het hoofdmenu. Zo kun je ook na oplevering van je site altijd blijven optimaliseren om een betere beleving voor je bezoekers te maken. Komen er bijvoorbeeld veel of juist weinig mensen binnen via Google? Dan kan het zijn dat je niet de juiste termen op je site gebruikt die belangrijk zijn om gevonden te worden. Wellicht is een losse landingpage beter om een bepaald product, service, of tijdelijke actie aan de man te brengen dan de huidige homepage. Optimalisatie zit niet standaard bij elke website, vraag ernaar tijdens het eerste gesprek met je websitebouwers.

Lees meer over het sneller maken van je website

8. WordPress handleiding

Heb je nog meer vragen, of lukt er iets niet? Bekijk dan deze 12 minuten durende videotutorial en je kan meteen aan de slag met je eigen website. Voor al onze klanten hebben we ook een uitgeschreven handleiding gemaakt om vertrouwd te raken met WordPress op www.liesbethsmit.com/wordpress-handleiding

9. Houd je website veilig

Zorg dat je voor de website een nieuw wachtwoord aanmaakt, en maak deze zo veilig mogelijk (dus niet je geboortedatum, 12345, een enkel woord of “wachtwoord”). Ga bijvoorbeeld naar https://1password.com/password-generator/ voor een uniek veilig wachtwoord (en vergeet niet hem ergens veilig te bewaren). Als er meerdere mensen aan je website werken, zorg dan dat zij ook een goed wachtwoord gebruiken, en geef ze alleen toegang tot de onderdelen die voor hen relevant zijn. Verwijder gebruikers van je WordPress site (onder ‘users’ of ‘gebruikers’ in het hoofdmenu) die niet meer werkzaam zijn voor je groep. Zo voorkom je dat hun account gebruikt kan worden door hackers om je site te misbruiken.

Lees meer over het veiliger maken van je website

10. Update altijd je website, thema en plugins naar de laatste versie!

Update altijd je WordPress site naar de allerlaatste versie en houd ook je Plugins up-to-date. Zo voorkom je dat je site onveilig wordt. WordPress zorgt altijd voor de laatste veiligheidsaanpassingen aan hun content management systeem, maar die moet je dan wel downloaden. Blijf je niet up-to-date, dan is er een groter risico dat je site crasht.

Ik wens je veel succes met je WordPress site! Kom je er zelf niet uit, stuur me dan een email en laat je website door mij maken!

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau