Auteur

Boeken, columns & blogs

Ik schreef in samenwerking met het team van I’m a Foodie twee wetenschappelijk onderbouwde boeken over gezonde voeding (en verzorgde de infographics voor hun andere boeken). Met Stephan van Duin schreef ik over wetenschapscommunicatie. Ook blog ik over voedingswetenschap, schrijf een column over mijn frustraties hiermee, en heb ik uiteraard ook wetenschappelijk gepubliceerd.

Eet als een expert

Eet als een Expert

In het boek Eet als een expert (mei 2016, Kosmos, 14e druk) kijk ik samen met de experts van I’m a Foodie kritisch naar gezondheidstrends en geven we je praktische adviezen over voeding. We stonden maanden op de bestsellerlijst en hebben al meer dan 40.000 boeken verkocht!

Heel fijn om eindelijk de feiten over eten in een leuk en makkelijk leesbaar boek te hebben. Er worden veel onwaarheden over voeding verspreid online. In dit boek komen 4 experts aan het woord. Deze voedingswetenschappers vertellen wat gezond is en waarom het gezond is. En, dat vind ik vooral heel leuk, er staan heel veel inspirerende recepten met mooie foto’s in. De lay-out is heel mooi, met veel mooie beelden, dus het is geen taai theoretisch boek. Een aanrader voor iedereen die geinteresseerd is in gezond eten.

Anne, review op bol.com

Eet als een expert – Zwanger!

Voor het vierde boek van Eet als een Expert (2019) schreef ik niet alleen mee als auteur, maar ontwikkelde ik ook alle infographics om de inhoud nog beter uit te leggen. Zo werd het een mooie combinatie van wetenschappelijk onderbouwde teksten en een visueel aantrekkelijk boek dat je snel even open slaat.

www.iamafoodie.nl/zwanger

Eet als een expert- Zwanger!

Het is een ontzettend fijn boek bomvol informatie. Het internet staat vol met tegenstrijdige adviezen, maar dit boek brengt alles op een overzichtelijke manier samen. Zo weet je echt waar je aantoe bent, want alles is wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast leest het heerlijk weg, dus is het ook een fijn boek om even mee te ontspannen. Een echte aanrader voor alle mum-to-be’s!

Vera, review bol.com

Cause an Effect - Maak betere presentaties

Cause an Effect

Verbeter jouw presentaties en onderscheid je van de rest met de mooiste slides van elke conferentie. Dit praktische boek – van wetenschappers, voor wetenschappers – helpt je om bomvolle onleesbare slides om te toveren in een duidelijke (PowerPoint) presentatie die impact heeft. Met praktische tips, achterliggende designtheorie en veel voorbeelden van hoe het wel en niet moet.

Voor mijn afscheidsrede aan Wageningen University wilde ik een presentatie geven die niet alleen interessant zou zijn voor collega’s, maar ook voor familie en vrienden. Ik vroeg The Online Scientist om me te helpen een kristalheldere presentatie te maken en ze stelden voor een tijdlijn en zeer duidelijke, voor zichzelf sprekende titels te gebruiken. Dit betekende een totaal andere aanpak voor mij, maar we deden het en het resultaat was verbluffend. Ik wil The Online Scientist veel complimenten geven voor hun uitgesproken mening over het maken van een presentatie, maar ook voor hun vermogen om te luisteren en voor de manier waarop ze met hun klanten werken.

Prof. Daan Kromhout, emeritus hoogleraar Wageningen University

Blogs over voeding & gezondheid

Voor het evidence-based blog van I’m a Foodie schreef ik de volgende artikelen:


Waarom Google de slechtste plek is voor gezondheidsadvies

De waarheid is schaars op het internet. Dat is geen nieuws, maar hoe erg het is gesteld met de hoeveelheid onzin op het internet kwam ik achter toen ik met Molly sprak.

De inbox van een niet om te kopen voedingswetenschapper – Deel 1 & Deel 2

Ik schrijf graag een onafhankelijk wetenschappelijk advies of aanbeveling, maar verkoop mijn ziel niet en zal nooit tegen betaling voedingsproducten promoten. Toch proberen bedrijven regelmatig mijn geloofwaardigheid te kopen. Lees mee met de verzoeken die ik regelmatig in mijn inbox krijg.

Foodie: Geloofwaardigheid

Wie moet je nu geloven als het gaat om voedingsadviezen? Is het je dokter, je diëtist, je moeder, beroemdheden, televisieprogramma’s, documentaires, tijdschriften, de overheid, het Voedingscentrum, de supermarkt, voedingsmiddelenfabrikanten, de biologische industrie, alternatieven geneesheren of jezelf?

Prioriteiten voor een gezonde leefstijl – deel I & deel II

Wat is nu het belangrijkste als je gezonder wilt gaan leven?

Overzicht van alle 10 prioriteiten voor gezonde voeding >

Stop discriminatie (van voedingsstoffen)!

Er is iets vreselijks aan de hand in de wereld. We discrimineren massaal op algemene kenmerken terwijl we allang weten dat alles en iedereen uniek is.

Kaas is ZÓ 2013

Gezondheid is in onze huidige cultuur een oppervlakkig onderwerp geworden waarbij hippe trends zoals superfoods of het nieuwe kookboek van Rens Kroes belangrijker lijken te zijn dan onze echte gezondheid-gemeten door het aantal gevallen hart- en vaatziekten, kanker of diabetes. Lees meer >

Column: VORK

Voor het magazine Vork schrijf ik een column over misstanden in de voeding, hypes en trends.

www.vork.org

Column: Ergogenics

Columns over voeding en gezondheid in de USA (2007-2009)

Lees mijn columns op www.ergogenics.org over wetenschap, voeding en gezondheid in de Verenigde Staten. Verbaas je over hoe Amerikanen over ‘gezonde’ voeding denken en wat fabrikanten allemaal proberen om hun producten aan de man te brengen. In de 2,5 jaar dat ik in Boston woonde schreef ik meer dan 30 blogs voor Ergogenics.