
Een websitebouwer kiezen is lastig! Jij bent immers niet de expert en je weet niet waar je allemaal aan moet denken. Weet jij wat CMS, caching, CDN, SSL, FTP betekent, en wat er allemaal bij het bouwen van een website komt kijken? Ik help je met alle keuzes die je moet maken en de vragen die je met een potentiële websitebouwer kunt overleggen. Zodat jij straks een prachtige website hebt en een fijne samenwerking.
Het gaat best wel vaak mis…
Als je niet de juiste vragen stelt aan je websitebouwer kan het misgaan met je website. Ik ken tientallen voorbeelden van organisaties die een prachtige, strakke, moderne website hebben laten bouwen die ze eigenlijk niet goed zelf kunnen bijhouden. Ik wil je niet meteen demotiveren maar dit kan er allemaal misgaan:
- De prachtige website is zo gebouwd dat je alleen de tekst kan aanpassen. Wil je een simpel formulier op de website, een nieuwe pagina, een stukje tekst op een andere plek of een nieuwe afbeelding plaatsen? Dan moet je elke keer grof geld betalen.
- De website is zo ongebruiksvriendelijk dat jij als leek totaal geen idee hebt hoe je überhaupt iets moet aanpassen aan de achterkant. Dit leidt er vaak toe dat de drempel om een spelfout op je website te veranderen zo groot is, dat die er jaren op blijft staan. Met als gevolg dat je niks aan je website hebt, omdat het je telkens 3 uur kost om de handleiding te lezen en een blog of nieuwsbericht te plaatsen.
- De website is gebouwd met een custom ontworpen techniek, thema of platform. Daardoor betaal je elke keer wanneer er een update uitgevoerd moet worden. Ik ken zelfs verhalen dat je moet betalen omdat de websitebouwer een bug moet oplossen die ze zelf hebben veroorzaakt.
- Jouw websitebouwer is de enige die weet hoe de website werkt of heeft een contract waarin staat dat je verplicht bent bij hen te blijven. Je kunt nooit meer bij ze weg zonder dat je de hele website moet weggooien.
- Je hebt een websiteontwerper ingehuurd en dacht dat zij een website voor je zou bouwen. Maar het blijkt achteraf een ontwerper te zijn en geen bouwer. Het enige wat je krijgt is een PDF met het ontwerp van een website die nog helemaal gebouwd moet worden, terwijl dat je hele budget was.
- Je websitebouwer heeft op het oog een prachtige website gebouwd. Mooie kleuren en typografie. Maar je websitebezoekers hebben echt geen idee wat je nu eigenlijk doet en nemen nooit contact met je op. Dit maak ik steeds vaker mee: websites waarvan de strategie en inhoud volledig ontbreekt.
Voorkom problemen door vooraf vragen te stellen en je verwachtingen kenbaar te maken.
Gelukkig kun je dit allemaal voorkomen door de volgende vragen te stellen aan je websitebouwer VOORDAT je ze inhuurt en met ze gaat bouwen:
Wat kan jouw websitebouwer wel en niet?
Helpt ze je bijvoorbeeld met je websitestrategie, de structuur van je website en navigatie, het schrijven van teksten, het ontwerp van je huisstijl en logo, technische oplossingen voor jouw bedrijfsvoering, of moet je een volledig design in Photoshop aanleveren met definitieve teksten? Oftewel: is je websitebouwer echt alleen een bouwer, of doet ze meer?
Houd dan rekening met eventuele extra kosten zoals die voor het maken van een huisstijl, logo, tekstredactie etc. Vraag of je bouwer aan kan geven waar ze juist wel en niet goed in is, zodat jij kunt kijken of ze bij je past.
Helpen ze met strategie en het schrijven van pakkende teksten?
Een website waarbij niet is nagedacht over het doel, je doelgroep en je boodschap is een slechte website. Het klinkt bizar, maar ik zie genoeg peperdure websites waarvan ik na het lezen van de hele website nog steeds geen idee heb wat de organisatie nu echt doet en hoe ze mij kunnen helpen. Zorg er dus voor dat je zeker bent dat zij je hiermee kunnen helpen, en bekijk voorbeelden van websites die zij hebben gebouwd waarbij ze dit hebben gedaan.
Vraag naar voorbeelden van websites die ze hebben gebouwd, en kijk of het ontwerp en de teksten je aanspreken.
Dit betekent ook dat je na moet vragen of ze je helpen met het schrijven van website teksten. Een website zonder tekst is namelijk geen website. Daarom help ik mijn klanten altijd met het schrijven van duidelijke kopjes en teksten, dat is immers het belangrijkste op de website! En we geven workshops om onze klanten te leren hoe ze betere teksten voor het web schrijven of over hun inhoud en strategie moeten nadenken.
Houdt ze rekening met de toegankelijkheid van de website?
De nieuwe standaard voor websites is dat het toegankelijk is. Dat betekent dat mensen met een handicap de website ook goed kunnen gebruiken. En zeg nu alsjeblieft niet dat je toch geen blinde klanten hebt. Als je geen toegankelijke website hebt sluit je actief bepaalde groepen mensen uit. En realiseer je dat toegankelijkheid ook betekent dat je het op een mobiele telefoon in de felle zon ook nog kan lezen. Of dat je een video kan bekijken met ondertiteling wanneer je in de trein zit en je oordopjes bent vergeten.
Een toegankelijke website is een must!
De basis van een toegankelijke website is dat er genoeg contrast is en dat je met een screen reader of alleen met je toetsenbord de website makkelijk kan navigeren. Daarnaast moet de structuur van de website duidelijk zijn. Dus niet eerst een H3 kopje voordat je een H1 kopje maakt. Vraag even door of de website volgens deze AY11 standaarden gebouwd wordt. Dat zou niks extra moeten kosten! Kijken ze je raar aan bij dit verzoek? Ga dan verder met zoeken naar een geschikte partij.
Wordt de website 100% responsief opgeleverd?
Er zullen altijd mensen zijn die jouw website op een mobiele telefoon bekijken. Dat gebeurt juist vaak op cruciale momenten: nadat je een praatje op een conferentie hebt gegeven en een subsidieverstrekker in de zaal even op je website kijkt. Zorg er dus voor dat je website er ook op mobiel professioneel uitziet. Dat kan bijna niet anders tegenwoordig, maar praat er in ieder geval wel even over met je web bouwer.
Doet ze ook de technische kant & installatie?
Een webdesigner is niet hetzelfde als een websitebouwer. Ik sta soms versteld dat je bij iemand een webdesign aanvraagt, en dat er dan alleen een afbeelding van de website wordt aangeleverd. Dan moet de hele website nog gebouwd worden. Dus vraag of ze naast het ontwerp van de website, ook het bouwen voor hun rekening nemen. Je kunt dit ook los van elkaar regelen, maar mijn ervaring is dat een ontwerper niet altijd weet wat de technische mogelijkheden zijn. Dan zit je misschien met een ontwerp dat misschien heel veel geld kost om te bouwen.
Wat moet je aanleveren?
Vraag van tevoren wat je moet aanleveren voor de website. Dan weet je namelijk direct wat ze voor je kunnen doen. Als ze zeggen dat je alles moet aanleveren, van structuur, tot tekst, en alle afbeeldingen en illustraties voor de website, dan weet je dat zij je hier niet bij gaan helpen.
Vraag ook na wat de websitebouwer doet met de aangeleverde materialen. Komt die ene portretfoto van jou zoals die is aangeleverd op de website, of gaat de ontwerper de afbeelding nog bewerken om er iets moois van te maken? En wat doen ze als jij drie A4tjes tekst aanlevert voor op de homepagina? Zetten zij die er dan zomaar op? Ik hoop het niet voor je.
Waarmee wordt de website gebouwd?
Het klinkt misschien een beetje gek, maar veel van mijn klanten hebben geen idee hoe ik de website ga bouwen. Dat doe ik altijd in WordPress, maar het kan zijn dat het in Drupal, Joomla, pure HTML, of een betaald platform als Wix wordt gebouwd. Vraag even door of het past bij jou wensen, of het open source is, en of je het gemakkelijk zelf aan kunt passen.
Bij wat duurdere websitebureaus worden websites vaak helemaal custom gebouwd. Dat klinkt heel erg cool, maar als je dan niet bij hen een onderhoudscontract hebt kan het zomaar voorkomen dat de website al snel niet meer te updaten is zonder dat het heel veel geld kost.
Ik adviseer je om te kiezen voor een gratis open source content management system (CMS) zoals WordPress. Dan kun je altijd naar een andere bouwer als jouw websitebouwer een andere baan krijgt of als je ruzie krijgt. Het komt namelijk wel eens voor dat die hippe nieuwe tool waarmee jouw website wordt gebouwd over een paar jaar niet meer bestaat.
Kun je de website gemakkelijk zelf onderhouden?
Het is echt heel erg frustrerend als je zelf nog geen komma kunt aanpassen op je eigen website. Vraag in ieder geval of je van tevoren mag zien hoe de website er aan de achterkant uitziet. Is het kinderlijk eenvoudig om zelf je website bij te houden zonder enige technische kennis? En helpt de websitebouwer je te begrijpen hoe dit werkt met bijvoorbeeld een handleiding of tutorialvideo?
Ik ben een groot voorstander van front-end editors en page-builders. Hiermee maak ik mijn klanten namelijk helemaal zelfstandig, en hoeven ze mij nooit te benaderen of betalen voor het aanpassen van een pagina. Vroeger had je hele technische back-ends van de website en had je geen idee hoe je wijzigingen eruit zien. Tegenwoordig is het mogelijk dat je de website aanpast aan de voorkant, en je gewoon op een afbeelding kunt klikken om hem aan te passen. Dit overigens tot grote verbazing van sommige technische websitebouwers die hier juist een hekel aan hebben. Maar ik vind het belangrijker dat mijn klanten er goed mee overweg kunnen en alle vrijheid hebben, dan dat het 0.3 seconden sneller laad.
Zie hieronder de verschillende soorten back-ends van WordPress. Waar zou jij het liefst je website mee onderhouden?



Ben je zelfstandig of afhankelijk van je bouwer?
Als een websitebouwer een uniek thema of platform voor je ontwikkeld en er zijn updates nodig, krijg jij die dan gratis, of moet je ervoor betalen? Wil je zelf de website helemaal beheren of is de websitebouwer er tot in de lengte van dagen bij betrokken via bijvoorbeeld een onderhoudscontract of hostingpakket? Beide opties kunnen handig zijn, maar het hangt van je budget af en of je liever onafhankelijk bent of juist graag support en begeleiding wilt.
Het kan ook zijn dat je websitebouwer je niet overal toegang toe geeft. Dan kun je wel inloggen en teksten veranderen, maar niet zelf een kleur veranderen of het menu aanpassen. Dat heeft grote voordelen voor de bouwer (want een klant kan met teveel vrijheid de hele website verprutsen), maar het is frustrerend als je zelf technisch bent of met een andere partij wilt werken. Overleg dus even hoeveel vrijheid je wenst om de website te onderhouden.
Van wie is de website?
Je zou zeggen dat als je €5.000 betaalt, dat de website dan van jou is. Maar dat is vaak niet zo. Je kunt niet altijd zomaar de website meenemen en het onderbrengen bij iemand anders. Ik zie vaak klanten die dit niet hebben nagevraagd, en na een paar jaar erachter komen dat ze niet weg kunnen bij hun websitebouwer als ze ontevreden zijn. Het is echt heel erg stressvol als er in het contract staat dat de website altijd van de websitebouwer blijft, en je ook na onenigheid moet blijven omdat je het geld niet hebt om een hele nieuwe website te laten bouwen. Ik hoop echt dat websitebouwers hiermee ophouden of het duidelijker communiceren.
Dit kun je voorkomen door er duidelijke afspraken over te maken. Ik ben van mening dat je betaalt voor je website, en dus het recht hebt om ermee te doen wat je wilt. Dat is niet altijd leuk voor een websitebouwer die hierdoor inkomsten misloopt, maar het geeft je wel alle vrijheid. Vraag ook even door of er licenties zijn gebruikt voor thema’s en plugins waarvan de bouwer eigenaar is, en of jij die moet overkopen/bijhouden of dat zij dat doen.
Hoe zit het met hosting?
Bied je websitebouwer ook hosting aan, of laat je de hosting door een andere partij verzorgen? Soms is het fijn om een enkel aanspreekpunt te hebben en de rust dat alle updates worden uitgevoerd en er altijd een backup en snelle support is. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een ManagedHosting pakket of onderhoudscontract. Maar je kunt ook je eigen hostingpartij kiezen zodat je iets zelfstandiger bent (maar dus ook wel zelf soms wat technische problemen moet oplossen).
Vraag even door naar haar ervaringen met hostingpartijen en welke ze kan aanbevelen. Wat past er binnen je budget, en helpt ze je met het instellen van je e-mail en technische features zoals caching, two-factor authentication, de laatste PHP versie, backups, en CDN?
Ik ben een groot fan van SiteGround hosting waar ik al jaren mee werk. Goede prijzen voor startende ondernemers, fijne behulpzame support en mooie technische features. Zie ook mijn blog over welke hostingpartijen in aanbeveel. Voor sommige klanten waarvan ik de website bouw bied ik ook hosting en onderhoud aan wanneer ze zelf de website niet willen of kunnen onderhouden.
Wat gebeurt er als er iets misgaat?
Is je websitebouwer te bereiken voor support of aanpassingen, of sta je er alleen voor? Wat doe je als er na een jaar iets kapot gaat op je website? En hoeveel kost het om een nieuwe functie aan te maken? Vraag van tevoren even wat de uurprijs is en wat de kosten zijn voor een support strippenkaart of onderhoudspakket.
Het is ook handig om te weten of er een garantie op de website zit. Hoe lang na de oplevering mag je nog terugkomen voor kleine aanpassingen? Bij mij krijgen klanten na oplevering bijvoorbeeld altijd 14 dagen garantie op duidelijke fouten of dingen die niet werken, die ik dan kosteloos oplos.
Wat zijn de kosten?
Wat is de prijs van de website? Is het een vast bedrag of ga je betalen op basis van gewerkte uren? Bespreek dan wat er gebeurt als er meerwerk nodig is (het kan nogal oplopen). Vraag ook wat de kosten voor hosting en onderhoud zijn. Ik adviseer om een met een vaste prijs te werken op basis van een gedetailleerde briefing. Ik heb hiervoor een huiswerkdocument gemaakt dat klanten invullen, zodat ik precies weet wat hun wensen zijn en er geen misverstanden ontstaan.
Geef ook duidelijk aan wat je budget is en wat zij daarvoor kunnen doen. Ook met een klein budget kun je met standaardoplossingen al een mooie website bouwen. Soms vragen klanten mij hoe duur een website is, maar dat is lastig te zeggen. Voor €950 kan ik een eenvoudige one-page website maken. Is er meer budget dan kom ik met prachtige afbeeldingen, illustraties, en bouw ik creatieve oplossingen of nieuwe features. Met meer budget kun je nu eenmaal een mooiere website bouwen. Er is dus niet een vaste prijs voor een website.
Voor een simpele website met 5 statische pagina’s is €2.000 – €3.000 een goede prijs (bij mij is dat altijd inclusief huisstijl, en advies over teksten en strategie). Vraag dus wat er mogelijk is voor jouw budget, en wat je daarvoor precies krijgt.
Meedenken over privacy & cookies
Als de websitebouwer een website voor je bouwt is het handig dat ze je informeert welke cookies er worden geplaatst. Jij kunt dat zelf natuurlijk niet weten. Als er cookies worden geplaatst of IP-adressen van al je bezoekers worden opgeslagen en doorgegeven naar Google, helpt ze je dan met het installeren van een cookiebanner? Vergeet niet dat je altijd een verplichte privacyverklaring op je website moet hebben waarin je vertelt wat je met de data van je bezoekers doet. Wie gaat die schrijven, en adviseert je bouwer je over de inhoud?
Cookies zijn inmiddels al achterhaald en ik adviseer je om een cookieloze website te bouwen die de privacy van je bezoekers beschermd. Dus zonder Facebook plugins of Google tracking. Binnen een paar jaar worden die invasieve third-party cookies namelijk geweigerd op websites, Google en Apple zijn daar al een tijd mee bezig. En een website zonder vervelende cookiebanner is toch veel fijner dan eentje met? Lees meer over de AVG en cookies in mijn blog.
Je wilt natuurlijk wel weten hoeveel mensen er op je website komen. Maar daarvoor zijn gelukkig privacy-vriendelijke plugins zoals Statify die je daarbij helpen. Je hoeft echt geen Google Analytics aan te schaffen hiervoor. Lees voor alle tips mijn blog over cookies en privacy.
Wil je meer weten over hoe je gemanipuleerd wordt door sociale media en tracking cookies? Ik bouwde er twee campagnes voor: De Korte Cursus Manipulatie en A future without manipulation.
Helpt je bouwer met SEO?
Het is handig om al bij het maken van je strategie en teksten na te denken over SEO. Hoe wil je gevonden worden, en wat is je niche? Dan kan je bouwer meedenken over hoe de website het beste ingericht kan worden en hoe de kopjes zo te schrijven (met H1, H2 en H3) zodat je beter gevonden wordt.
Een website die relevant is voor je bezoekers wordt ook beter gevonden.
Ik ben zelf absoluut geen fan van SEO bedrijven die claimen dat je met hun hulp op nummer 1 op Google kunt komen. Dat kan namelijk niemand je beloven. Daarnaast zijn ze vaak duur en heb je geen garantie dat je er meer bezoekers door krijgt. En vaak komen zij met oplossingen die niet gebruiksvriendelijk zijn. Je moet een website bouwen voor je bezoekers, niet voor zoekmachinerobots. Heb jij een relevante website met interessante blogs die behulpzaam zijn voor jouw doelgroep? Dan is dat de beste manier om gevonden te worden.
Hoe lang zal deze website blijven bestaan?
Gemiddeld gaat een website zeker 5 jaar mee. Daarna is het waarschijnlijk tijd om de website inhoudelijk te updaten, het ontwerp aan te passen, of te techniek te updaten om problemen te voorkomen. Ik zie ook websites die het 10 jaar volhouden, maar dat zie je meteen, en een oude website helpt je natuurlijk niet om professioneel overkomen. Vraag je websitebouwer dan ook of ze van plan zijn nog minstens 5 jaar dit werk te doen, en wat ze kunnen betekenen met toekomstige updates. Lees meer over de levensloop van een website in mijn blog.
Een goede klik is een mooi begin
Misschien ben je inmiddels een beetje overprikkeld door alles waar je aan moet denken bij een nieuwe website. Maar het gaat gelukkig ook vaak goed. Een goede relatie met je websitebouwer is daarbij het allerbelangrijkste. Begrijpen jullie elkaar? Is er een goede klik, en zitten jullie op dezelfde golflengte?
Natuurlijk is er ook tussen mij en mijn klanten wel eens frustratie. De oorzaak hiervan is meestal dat we van tevoren niet goed hebben overlegd, of dat er verkeerde verwachtingen waren. Of dat het gewoon geen goede match was. Zoek daarom een websitebouwer die jou als persoon, bedrijf, en werkzaamheden goed begrijpt. Ik ben bijvoorbeeld niet zo compatibel ben met commerciële opdrachtgevers die alleen maar bezig zijn met geld verdienen of de privacy van hun bezoekers schenden en ze over het hele internet tracken. Dat vind ik niet zo sympathiek. Daarom werk ik het liefst met non-profit organisaties en wetenschappers die zich inzetten voor een betere wereld. En ik werk het liefst samen als gelijkwaardige sparringpartner en niet als uitvoerende. Als je dezelfde waarden hebt heb je een grotere kans op een fijne duurzame samenwerking.
Heb je een fijne website bouwer gevonden en ga je aan de slag met je eigen website? Lees dan alvast het handboek over wat je moet regelen voor een nieuwe website.
Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!
Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.
Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!
Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!
Liesbeth Smit
