Hoe kom je aan goede foto’s en afbeeldingen voor je website?

Foto's op je website - Fotograaf - Liesbeth Smit

Je bent een nieuwe website aan het maken, maar hoe kom je in hemelsnaam aan goede foto’s? Gelukkig gebruik je geen stockfotografie van 5 mensen in pak die aan het lachen zijn naar een computer. Maar een website zonder foto’s wil je misschien ook niet. Hier wat tips over waar je goede foto’s vandaan haalt, hoe je ze laat maken, en hoe je ze op je website gebruikt.

Je hoeft geen foto’s te gebruiken…

Als je van minimaal design houdt en een groot aanhanger bent van Marie Kondo, dan houd je toch je website lekker opgeruimd? Zonder fotografie kun je prima een website ontwerpen.

If it doesn’t spark joy, don’t use pictures!

Zoals je hieronder ziet kun je ook met een mooi font, een kleurtje en goede teksten een prima website maken. Niemand die een afbeelding mist.

Waar kun je goede foto’s vinden?

Hier een fijne lijst met websites waar je goede gratis en premium stockfoto’s vandaan kunt halen. PRO-TIP: ga niet al te letterlijk zoeken op jouw beroep/lievelingsdier/soort klant.  Als je een coachingsbedrijf hebt wil je GEEN foto van 3 onbekende coaches rondom een tafel. Je kunt beter zoeken op wat abstractere termen zoals vrijheid, ruimte, landschap als je wilt dat mensen zich vrij en gelukkig voelen door bij jou als coach te komen. Zoek bijvoorbeeld eens op het gevoel, een kleur, een wens, een emotie dat je mensen wilt meegeven wanneer ze jouw website bezoeken.

Gratis rechtenvrije stockfotografie

Let wel altijd even op of je niet credits moet geven, en of de licentie wel echt rechtenvrij is.

Portretfoto’s gemaakt door een fotograaf

Wil je professioneel overkomen en heb je een eigen bedrijf waarbij het handig is dat mensen weten wie je bent? Dan kun je het beste met een echte fotograaf werken voor goede portretfotografie.

Saraï, Jaap, Elodie, Danielle, en Jacomijn hebben allemaal samengewerkt met goede fotografen en dat is te zien aan de kwaliteit van de foto’s.

Website Jaap Duin Website Elodie van Sytzama Website Jacomijn Schram

Heb je geen geld voor een fotograaf? Kijk dan eens of je een actiefoto kan vinden van een evenement waar jij was en toevallig op de foto bent gezet (en zorg dat je de foto mag gebruiken). Stephan komt bijvoorbeeld vaak op TV en voor zijn website hebben we gewoon een screenshot gebruikt.

Waar moet je op letten bij portretfotografie?

Veel professionele fotografen houden ervan om mooi uitgesneden foto’s te maken (lees: vlak voor je neus, met alleen je hoofd erop). Maar voor een webdesigner is dat helemaal niet fijn. Ik heb ruimte nodig rondom je hoofd of lijf. Naast je hoofd wil ik bijvoorbeeld wat tekst plaatsen zoals bij Sarai. Of misschien komt het op de website net wat beter uit om een vierkante in plaats van een rechthoekige foto te hebben. Dan heb je helemaal niks aan zo’n dure foto. Overleg dus eerst met je webdesigner wat je nodig hebt, en vraag of de fotograaf extra ruimte overlaat. De uitsnede kan de designer dan maken, zoals bij deze perfecte foto van Saraï.

Ben je lekker bezig met fotograferen? Neem dan wat verschillende shots in allerlei poses en kleding. Denk aan eentje met een witte achtergrond (superhandig om uit te snijden), eentje in de natuur, eentje in actie. Hoe meer foto’s, hoe makkelijker het voor een designer is om de beste eruit te plukken waar wat moois van te maken is!

Uploaden van foto’s op je website

Top. Je hebt een paar prachtige foto’s en wilt ze op je website gebruiken. Wanneer je ze in je WordPress website upload schrijf altijd een titel en beschrijving van de foto met jouw (bedrijfsnaam) erin. Dat is niet alleen fijn voor de vindbaarheid (SEO) van je website, maar ook fijn voor slechtziende mensen die je website bezoeken. Bijvoorbeeld: “Liesbeth Smit – Webdesigner voor freelancers en wetenschappers”.

Upload ze in de juist afmeting. Van grote afbeeldingen kan je website langzaam worden. Is het een klein portret naast een tekst, dan is 350 pixels prima, is het de breedte van een blog post doe dan voor de zekerheid 1200 pizels, en voor een volledige scherm 1920 pixels. 72 DPI is prima voor het web. En voer ze voor de zekerheid ook nog even door de afbeeldingsoptimizertool van Mozilla.

Oh, en lever ze niet aan in een Word document, maar gewoon als hoge resolutie foto’s in een ZIP bestandje. Dan kan je webbouwer ze nog bewerken en mooier maken.

Alternatieven voor fotografie op je site

Soms is het onmogelijk om bijpassende foto’s te vinden voor je website. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor foto’s.

Patronen

Voor een website die helpt bij het kiezen van Patient Reported Outcome Measures (cosmin.nl) was het onmogelijk om een foto bij te vinden. Complexe materie! Daar heb ik gekozen voor een patroon geïnspireerd op het logo. Zo kleed je de website aan en geef je het een eigen huisstijl zonder opgezadeld te zitten met stomme stockfoto’s.

Illustraties

Nee, je hoeft niet briljant te kunnen tekenen om een illustratie te gebruiken (disclaimer: ik kan totaal niet tekenen). Net als foto’s, kun je illustraties gewoon kopen bij een stockfoto website. Ik pas ze meestal wel flink aan in Photoshop met de juiste kleuren, anders zijn ze niet echt uniek. Bij de website die ik voor Bleiff maakte bijvoorbeeld koos ik illustraties die perfect passen bij hun bedrijf.

Nog beter is natuurlijk een echte illustrator inschakelen, zoals we dat bij I’m a Foodie hebben gedaan. Dan heb je unieke afbeeldingen die je helemaal in je eigen huisstijl kunt maken. Spreek wel altijd goed af met designers en illustratoren hoe het zit met copyright. Mag je de illustraties overal zomaar gebruiken, en voor hoe lang? Als je dat niet doet, kan het je later problemen opleveren en geld kosten.

Icoontjes

Nog simpeler dan illustraties zijn icoontjes. Ze worden vaak gebruikt, dus zorg er wel voor dat jij ze gebruikt op een relevante manier. Voor de website over toekomstverkenning van de Dienst Gezondheid & Jeugd gebruikte ik ze voor de thema’s waar de DGJ over gaat. Icoontjes zijn ook fijn voor lastige onderwerpen waar je misschien liever geen foto voor gebruikt (zoals drugsgebruik/comadrinken).

Een fantastische website waar je gewoon op zelfstandig naamwoord (noun, in het Engels) kunt zoeken is thenounproject.com. Je kunt de icoontjes van deze website gratis gebruiken als je credits geeft, of koop een abonnement.

Vormen

Random vormen zijn he-le-maal hip! Je kunt met een beetje Photoshop of Canva zelf mooie random vormen maken voor je website. Soms nog unieker dan een foto. In ieder geval zeker weten origineel.

Zie bijvoorbeeld het design voor Marie Lotte, of de vormen op de site van Gaby.

        

Mockups

Mockups mogen niet ontbreken! Ik ben misschien wel de allergrootste fan en grootgebruiker van mockups. Wat zijn mockups? Mockups zijn illustraties van voorwerpen uit het dagelijks leven. Vaak levensecht, en helemaal aan te passen aan jouw kleuren. Je kunt ze bij verschillende websites als pakket kopen.

Dit beeld heb je op mijn site vast al gezien. Dit is dus geen echte foto van mijn werkplek maar een verzonnen bureau met daarin alleen maar mockups.

Hier wordt ik dus heel erg gelukkig van. Omdat het meer werk is dan een foto, en je er Photoshop skills voor nodig hebt, zie je het niet zo vaak, wat het wat origineler maakt.

Zoek jij een goede fotograaf?

Wil jij ook een professionele uitstraling en mooie fotografie? Kijk eens op de websites van deze fotografen, ze werden mij warm aanbevolen als goede fotografen die prettig zijn om mee te werken.

Ben (of ken) jij een goede fotograaf en wil je in dit lijstje? Stuur me een mailtje!

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau