Hoe maak ik mijn WordPress website sneller?

Je hebt je website eindelijk live, maar hij is wel erg langzaam. Hieronder heb ik de beste tips verzameld om je website sneller te maken. Dit is een artikel voor gevorderde websitebouwers omdat je aan een aantal belangrijke files moet knutselen. Vraag daarom jouw websitebouwer om dit voor je te doen als je zelf nog nooit van een .htaccess file hebt gehoord.

Een snelle website is goed voor SEO en gebruiksvriendelijkheid!                                        

Hoe snel is mijn website?

website-test-snelheid-voorTest eerst hoe snel je website is met een van deze website tools:

Je krijgt na het invullen van je site een score te zien, en aanbevelingen om je website sneller te maken. Loop onderstaande stappen door om je score te verhogen. Tussendoor kan je telkens de score checken om de voortgang te zien.

De basis: een goed hostingbedrijf

Een goed hostingbedrijf zorgt ervoor dat een aantal zaken al in orde zijn, zoals een snelle server. Bij een shared hostingpakket deel je je ruimte met anderen, waardoor je website langzamer kan worden als andere gebruikers opeens veel bezoekers trekken.

Je kunt weinig doen aan wat je hostingbedrijf heeft geregeld, maar wellicht is het tijd om over te stappen op een beter hostingpakket of een ander bedrijf?

Lees mijn artikel over hoe je een goede hostingprovider kiest

Maak je afbeeldingen precies de juiste grootte

Meestal is de oorzaak van langzame pagina’s de grote afbeeldingen die je ge-upload hebt. Ik zie bij klanten vaak dat ze originele bestanden van hun camera uploaden (met namen als DSC_0640.jpg, IMG_0606, FullSizeRender, of 20160604_131423.jpg). Dit voorkom je door al je afbeeldingen te uploaden in het formaat waarin je ze gaat gebruiken op een pagina (en ze een goede naam te geven). Dat voorkomt dat de browser een enorm bestand eerst moet aanpassen om op de juiste grootte te laten zien.

Tip: de meeste websites zijn niet breder dan 1200px en een afbeelding die 1/3 van de pagina breed is is dan maar 400px breed. Zo heb je een beetje een idee van hoe groot een plaatje moet zijn.

Gebruik Photoshop of GIMP (gratis) of zelfs Paint als foto-editor om de afbeeldingen in het juiste formaat te krijgen.

Een voorbeeld:

Als voorbeeld neem ik een vakantiefoto die direct van mijn camera af 4300 pixels hoog was en 30MB groot is. In Photoshop heb ik deze kunnen verkleinen tot slechts 39KB (dat is 1000x kleiner!) die er 27 seconden sneller over doet om te downloaden (met een internetsnelheid van 2Mbps). Daarvoor kun je de volgende Save for Web instellingen gebruiken:

  • JPG High (Quality 60)
  • Image size: 700px hoog 394 px breed
  • Progressive

Verkleinen via Optimizilla

Via de online afbeeldingsoptimalisator van Optimizilla kun je makkelijk de bestanden verkleinen. Met bovenstaande foto (wel eerst verkleint tot 400px breed), kreeg ik een afbeelding die 80% kleiner was dan eerst:

Heb je heel veel grote bestanden, en geen tijd of zin om ze allemaal te verkleinen, dan kan je ook de Smush Image Compression and Optimization  plugin gebruiken om alle bestaande en nieuwe afbeeldingen nog kleiner te maken dan ze al zijn. Je zult geen verschil in kwaliteit zien, maar je pagina’s laden wel sneller.

Een andere reden om je afbeeldingen te verkleinen is dat je dan minder ruimte inneemt op je hostingpakket en je backups kleiner zijn. WordPress verkleint automatisch al je afbeeldingen naar 3 formaten, zie afbeelding, wat extra ruimte inneemt op je website. (Dit kun je uitschakelen onder Instellingen > Media door hier overal 0 in te vullen.)

Plugins

Heb je meer dan een handvol essentiële plugins geïnstalleerd (bijvoorbeeld alleen de plugins die je website sneller en veiliger maken)? Dat is waarschijnlijk de reden dat je website langzamer is. Elke plugin bestaat uit een aantal bestanden die je browser elke keer moet lezen, wat het laden van je website langzamer maakt. Wordt het misschien tijd om een nieuw thema te kiezen waar basisfuncties zoals shortcodes, analytics, en een contactformulier al inzitten?

Kijk eerst eens welke plugins je website het meest vertragen, voordat je ze allemaal weggooit. Hiervoor gebruik je een handige plugin (maar verwijder die vooral nadat je hem hebt gebruikt) die laat zien wat de impact is van elke plugin op website: P3 profiler

Gebruik caching

Wordt je website vaker bezocht door dezelfde bezoekers? Dan is het niet nodig dat je website elke keer weer helemaal opnieuw geladen wordt. Caching is een manier om bij een eerste bezoek een kopie van je websitebestanden op te slaan die dan lokaal opgevraagd wordt als bezoekers terugkomen op je site. Dit scheelt weer het laden van alle bestanden, en maakt je website direct sneller.

Bij een goede websitehost hebben ze hier geavanceerde software voor op de server staan, maar je kan het ook zelf doen:

W3 Total Cache is een goede plugin om dit zelf mee te doen. Maar check wel of je website goed blijft werken zodra je de plugin hebt geactiveerd en ingesteld. Als je hem te strikt instelt, of als hij niet compatible is met je huidige thema kan je website vastlopen. De-installeer dan de plugin meteen en kijk wat het probleem is.

& comprimeer je site met .htaccess

Ben je een echte WordPress geek, dan kun je weer wat regels aan je .htaccess file toevoegen, zie daarvoor mijn artikel over het sneller en veiliger maken van je WordPress website met .htaccess. Dat helpt je ook om je website te comprimeren, en zo bespaar je een hoop ruimte..

Minify je bestanden

Je WordPress website draait op allemaal JavaScript en CSS bestanden. Dit zijn bestanden met code (tekst) die niet altijd optimaal geschreven zijn waardoor het langer duurt voordat ze zijn geladen. Deze bestanden kun je net als je afbeeldingen een stuk kleiner maken. Dat doe je gemakkelijk met de Better WordPress Minify plugin.

Let op: door sommige minify instellingen kan het zijn dat sommige elementen van je website (zoals sliders) niet meer werken. Check dus alles goed wanneer je deze plugin hebt geactiveerd en ingesteld.

Pingbacks & Trackbacks

Je hebt deze termen misschien wel eens zien staan bij Instellingen > Reacties. Het zijn twee methoden om andere blogs te laten weten dat jij een link naar hen hebt gebruikt, en omgekeerd. Meestal heb je deze functies niet nodig, de meeste pingbacks & trackbacks zijn namelijk SPAM. Heb je geen goede reden om ze te gebruiken, schakel dit dan uit onder Instellingen:

Lees meer over pingbacks & trackbacks

Schoonmaken van je website

Naarmate je meer artikelen op je website zet en vaker pagina’s wijzigt komt er steeds een beetje afval mee: WordPress bewaart namelijk alle revisies van je pagina’s, SPAM berichten, trackbacks en pingbacks, en ook de berichten in je prullenbak in zijn database. Dit kan je met een WordPress Management Tool als ManageWP makkelijk opschonen, maar er is ook een plugin die dit voor je kan doen: WP-Optimize

Let op: je verwijdert hiermee mogelijk alle revisies (voorgaande versies van een pagina) en andere bestanden die je niet meer terugkrijgt. Zorg dan ook voor een backup als je niet zeker weet of je ze later nog nodig hebt.

Gebruik een Content Delivery Network (CDN)

Een CDN (of Content Delivery Network) zet kopieën van je website op verschillende servers over de hele wereld zodat je website altijd overal snel te downloaden is. CloudFlare is een goed CDN om te gebruiken als je niet via je hostingprovider een CDN kan gebruiken. Dit is een enorme verbetering voor de snelheid van je website!

Test je website opnieuw!

website-test-snelheid-naTest je website nu opnieuw en zie meteen het verschil! Maak je niet teveel zorgen als je de 100% niet haalt, dat is erg zeldzaam; 90% is ook al een mooie score als je eerst 50% had.

Wil je de volledige .htaccess file hebben met alle bovenstaande tips PLUS codes die je website veiliger maken? Download nu de snellere en beveiligde .htaccess file code

Meer informatie over snelheid:

In de volgende artikelen vind je nog meer informatie, maar zorg ervoor dat je niet gek wordt van het sneller maken van je site

 

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau