Hoe vind ik een goed hostingbedrijf voor mijn website?

Hoe vind ik goede website hosting Beste host

Betrouwbare hosting provider voor je WordPress website

Het vinden van een nieuw hostingbedrijf is erg frustrerend: online vind je goede en slechte recensies, je weet nooit precies wat een hostingbedrijf voor je doet, en je hebt misschien niet genoeg technische kennis om na te gaan of ze wel genoeg bieden voor jouw website. Je bent uren op het internet kwijt om uit te zoeken welke de beste host is, maar je wordt niet veel wijzer van al die informatie.

Inmiddels heb ik 10 jaar ervaring met verschillende hostingproviders. Het heeft mij in al die tijd dagen gekost om een goed bedrijf te vinden (spoiler alert: ik heb inmiddels een betrouwbaar hostingbedrijf gevonden). Hierdoor weet ik heel goed wat er belangrijk is voor de keuze van een hostingbedrijf. Omdat ik uitsluitend met WordPress werk (omdat het het meest gebruiksvriendelijke programma is om websites mee te maken) gaat dit artikel uitsluitend over websites die met WordPress worden gebouwd.

Wat heb ik nodig voor hosting van een website?

Wil je een redelijk comfortabel hostingpakket hebben voor een simpele website, dan heb je het volgende nodig:

  • 500 MB ruimte (1 GB als je echt honderden grote afbeeldingen wilt laten zien)
  • Onbeperkt dataverkeer (is tegenwoordig overal de standaard)
  • MySQL database
  • E-mailadressen en eventueel webmail (maar ik adviseer je om via je eigen mailclient e-mail te ontvangen en versturen of Google Suite aan te schaffen)
  • Een WordPress installeerder (met 1 klik kan je een site aanmaken, is tegenwoordig overal de standaard)
  • Automatische backups voor bestanden en databases
  • Support voor de laatste versies van PHP en MySQL
  • Gratis klantenservice via telefoon, e-mail, ticketing systeem, en live chat (het liefst allemaal).
  • DNS beheer (dit is redelijk technisch en vaak gebruik je dit niet, maar als je hostingprovider je niet volledige controle hierover biedt, dan kan dit problemen geven)

Kies voor bereikbare en vriendelijke hosting

Het maakt niet uit hoe goed je hostingbedrijf is, je zult gegarandeerd ooit hulp nodig hebben of problemen tegenkomen. Ik was altijd op zoek naar probleemvrije hostingbedrijven, maar ik help je alvast uit de droom: die bestaan niet.

Daarom is een van de belangrijkste features van een hostingbedrijf dat ze gemakkelijk te bereiken zijn en je graag helpen met problemen, het liefst met Live Chat, e-mail, ticketing systeem, en per telefoon. Dit moet natuurlijk volledig gratis zijn, en je zou niet te lang hoeven wachten.

Vriendelijkheid en bereikbaarheid blijken voor veel hostingbedrijven lastig

Vriendelijkheid en bereikbaarheid blijken voor veel hostingbedrijven lastig: ik heb jarenlang bij Bluehost gezeten (een grote en goedkope host voor mijn vele websites) en daar trok ik regelmatig mijn haren uit mijn hoofd van frustratie als ik met een simpele vraag 30 minuten op een medewerker moest wachten die er daarna alles eraan deed om mijn vraag niet te beantwoorden.

Ik heb veel klanten van mij naar Strato.nl gestuurd omdat ze goede prijzen hadden en prima pakketten voor simpele websites, maar dat bedrijf werd al snel na mijn ontdekking zo groot dat ze steeds minder goed bereikbaar werden. Doordat ze vooral in Duitsland zitten zijn veel van hun website-artikelen nog steeds niet helemaal in het Nederlands, of is het lastig om de juiste informatie te vinden. Ze hebben ook geen WordPress pakketten.

Kosten voor website hosting en domeinnaam

Je kan tegenwoordig al vanaf 50 cent per maand een website krijgen (versio.nl), maar in het geval van hosting is goedkoop vaak duurkoop. Je betaalt namelijk ook voor goede klantenservice, weinig downtime en handige features. Voor een simpele website heb je niet zoveel nodig: 500MB ruimte is voor de meeste sites met 5-20 pagina’s meer dan genoeg, en als je niet veel bezoekers verwacht is de bandbreedte overal prima. Vanaf €10 per maand vind je pakketten die beter zijn.

Goedkoop is duurkoop, maar vanaf €10 per maand kun je een prima host vinden.

Een domeinnaam kost gemiddeld tussen de €5 en €12 euro per jaar (afhankelijk van de extensie .com of .nl). Dat zijn de grote kosten niet, en voor het goed werken van een website maakt het niet zoveel uit bij welk bedrijf je je domeinnaam geregistreerd hebt. Maar natuurlijk heb je het liefst je domeinnaam samen met je hostingpakket bij dezelfde provider, let daarom niet teveel op de kosten voor een domeinnaam.

WordPress website hosting

Voor een WordPress website is het handig als je hostingprovider verstand heeft van WordPress en je daar ook support voor geeft wanneer je website het niet goed doet of je rare foutmeldingen krijgt.

Wat ook erg fijn is voor een WordPress site zijn automatische updates, dagelijkse backups, beveiliging, en caching & CDN (content delivery network) voor snelle websites. Dit vind je niet zomaar bij elke goedkope shared hosting provider, terwijl het heel veel tijd en moeite kan besparen.

Hiervoor is WordPress Managed Hosting een fantastische oplossing. Je betaalt iets meer per maand, maar je hoeft je ook geen zorgen meer te maken of alles wel goed gaat, of dat je zelf je site altijd moet updaten om te voorkomen dat hij gehacked wordt.

Ik heb veel avonden gespendeerd aan het oplossen van technische problemen bij goedkope pakketten, terwijl ik via het support team van mijn WordPress managed hostingpakket altijd binnen een paar minuten een oplossing heb.

Goede WordPress hostingpakketten zijn er tussen de €10 tot €30 per maand.

Welk hostingbedrijf is nu het best?

Beste hostingprovider voor je website

Welk hostingbedrijf is nu het allerbeste vraag je je af? Een 100% goed antwoord kan ik daar niet op geven, ik heb immers niet alle bedrijven uitgetest, en weet niet precies wat je zoekt of wat je budget is. Gelukkig kan ik je wat tijd besparen en je mijn verhaal vertellen:

In 2015 ben ik verliefd geworden op SiteGround. Ik kwam ze tegen op een WordPress conferentie, waar alle WordPress experts bijeenkomen om het over dit mooie open-source systeem te hebben. En vanaf het eerste moment was ik enthousiast over dit jonge bedrijf. Ze zijn inmiddels erg bekend in het WordPress wereldje en bieden de allerbeste klantenservice in de hostingbusiness. Inmiddels wordt SiteGround ook door WordPress zelf aangeraden als goed hostingbedrijf.

Een hostingbedrijf dat officieel wordt aangeraden door WordPress zelf!

Bij Bluehost werd ik gek van frustratie na 1 minuut praten met support, maar bij SiteGround is het een feest om via de Live Chat Support advies of hulp te vragen. Ik wordt binnen 30 seconden geholpen door hele behulpzame mensen die ook nog eens beleefd zijn, en er komt altijd een oplossing uit.

Geeky technische snufjes!

Siteground heeft ook nog eens alle technische snufjes waar je als websitebouwer heel, heel erg blij van wordt. Na het verhuizen van al mijn websites (tientallen), wat ze helemaal gratis voor je doen bij de GrowBig, GoGeek en VPS pakketten, waren mijn websites meer dan dubbel zo snel. De websites doen het ook nog eens altijd goed (hele goede uptime) en het is allemaal makkelijk te onderhouden, en hun server staat gewoon in Amsterdam. Ze doen er alles aan om je website sneller en veiliger te maken. Met een druk op de knop heb je een SSL certificaat (het groene slotje met HTTPS), caching voor een snelle site, 1-druk-op-de-knop WordPress installatie, automatische updates, gratis e-mail en hele goede support. Zo wordt het maken van een nieuwe website ook voor niet-techneuten heel makkelijk!

SiteGround: volgens mij het beste hostingbedrijf

Mijn advies voor een goed hostingbedrijf dat hun vak goed verstaat maar niet enorm duur is: SiteGround. Vanaf €12,99 per maand heb al een fantastisch pakket voor een basiswebsite (eerste jaar slechts €5,99).

Zie de kosten voor een website als een investering, wat je erin steekt krijg je er ook uit!

Welk pakket is het beste?

Heb je een persoonlijke website met 5-10 pagina’s en gebruik je je website niet om geld te verdienen dan is het StartUp plan (€12,99 per maand ex. btw) voldoende. Heb je meer bezoekers, of wil je een snellere website en is je website echt een investering, dan is een groter pakket beter. Met de pakketten GrowBig (€17,95 per maand) en GoGeek (€29,95 per maand) heb je meer functies met in ieder geval caching voor een supersnelle website en dagelijkse backups van je website.

Bekijk alle opties voor WordPress hosting, of bestel meteen een hostingpakket via SiteGround (met 60% korting op het eerste jaar!)

Hostingpartij met Nederlandse support

Vind je het heel belangrijk dat er Nederlandse support is, en dat je gewoon kan bellen met je hostingprovider? Kies dan voor ManagedWPHosting, een goede Nederlandse WordPress host, met hosting vanaf €11 per maand, met goede features en hele fijne support. Let wel op dat je bij ManagedWPHosting geen e-mail er bij krijgt (bij SiteGround is dat wel standaard), die kun je bij Mihos.net apart aanvragen voor nog geen 1 euro per maand.

Deze blog is geput uit eigen ervaring en helemaal eerlijk geschreven. Ik host zelf al mijn sites bij SiteGround en lever ook zelf hosting voor al mijn klanten via hun service (al meer dan 6 jaar, ook voor grote bedrijven en universiteiten). Om volledig transparant te zijn: als je op deze link klikt om een website bij SiteGround te kopen krijg ik een klein bedrag.  Maar het doel van deze blog is vooral om jou te helpen een goede keuze te maken. Dit artikel houd ik up-to-date, dus de informatie hierop is altijd accuraat.

Succes met je nieuwe WordPress website!

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau