Liesbeth Smit, MSc

Voedingswetenschapper | Content designer | Wetenschapscommunicator | Spreker | Auteur | Columnist

Mijn academische carrière als voedingswetenschapper gebruik ik om voedingswetenschap beter te communiceren. Met onder andere mijn boek Eet als een Expert, mijn blogs voor I’m a Foodie, door te presenteren op evenementen en in de media te verschijnen geef ik een kritisch wetenschappelijk onderbouwd tegengeluid over voeding en gezondheid.

Liesbeth Smit Auteur, Spreker, Voedingswetenschapper

Wetenschapscommunicatie

Met mijn bedrijf The Online Scientist, opgericht met wetenschapsjournalist Stephan van Duin helpen we onderzoekers om hun onderzoek beter te presenteren.

Of het nu is voor het visualiseren van onderzoeksresultaten, een website voor een Horizon2020 studie, of het geven van onderwijs, we creëren meer impact met wetenschappelijk onderzoek. We ontwikkelen websites, e-learning cursussen, infographics, datavisualisaties en (PowerPoint) presentaties.

Portret Liesbeth Smit, fotograaf Hannelore Smilde

Mijn frustraties & drive

Wetenschappelijk onderzoek verdient een prachtig podium, maar verdwijnt vaak ongelezen in een lade. Er zijn zoveel mogelijkheden om met publicaties impact te bereiken en de wereld te verbeteren, maar veel onderzoekers weten niet hoe. Daarom heb ik The Online Scientist opgericht en me gestort op mooie wetenschapscommunicatie. Zo strijd ik tegen lange lappen onduidelijke tekst, bulletpoints in oninspirerende presentaties, en help ik wetenschappers met hun communicatie.

Ik vind het zonde als de echte experts niet gevonden worden, en daardoor degenen die het hardste schreeuwen de meeste aandacht krijgen. Het voelt dan ook bijna niet als werk als ik enthousiaste ondernemers of wetenschappers in de spotlight zet met designs die kunnen concurreren met commerciële ondernemers.

Waar sta ik voor?

Positieve impact

Met mijn werk wil ik de wereld iets beter achterlaten. Heeft jouw project een positieve impact op de samenleving? Is geld verdienen niet je eerste doel? Maak je geen inbreuk op de privacy? Dan werk ik graag met je samen!

Wetenschappelijke integriteit

Ik vind het belangrijk dat de informatie die verspreid wordt goed onderbouwd is. Ben je een wetenschapper die impact wil hebben? Gaat jouw project misinformatie tegen? Ik help je met het debunken en geef een kritische blik!

Oprechte samenwerking

De mooiste projecten ontstaan uit een productieve samenwerking. Ik voer niet blindelings uit, maar denk in alle stadia met je mee. Ik ben eerlijk, transparant, en sta altijd open voor feedback. Ben jij dat ook? Dan ben je mijn ideale klant!

Eet als een Expert Voedingswetenschap boek

Auteur

In het boek Eet als een expert (mei 2016, Kosmos) kijk ik samen met de experts van I’m a Foodie kritisch naar gezondheidstrends en geven we je praktische adviezen over voeding. We stonden op de bestsellerlijst en hebben al meer dan 30.000 boeken verkocht!

Vanuit The Online Scientist schreven we Cause an Effect – A practical guide to designing science presentations that engage & inspire (mei 2017).

Eet als een expert

Spreker

Zoek je een spreker die helder kan vertellen over hoe het nu echt zit met gezonde voeding? Iemand nodig die feiten van fabels scheidt en het publiek prikkelt om zelf na te denken? Huur me dan in als spreker op jouw evenement.

Je kon me al eerder zien spreken bij het Ministerie van Defensie, Harvard School of Public Health, op de gezondheidsbeurs, en bij de Fortes Lyceum Academy.

Voedingswetenschap

(Website) designer

Met een goed design kun je waarde toevoegen aan de inhoud. Dat doe ik voor complexe onderwerpen die ik vertaal naar een helder design met bijvoorbeeld infographics, websites, en presentaties.

Daarnaast help ik ook met veel plezier zelfstandigen die met een persoonlijke website hun werk in de spotlight willen zetten. Ik help ze niet alleen met design maar ook met tekst, marketing en online strategie.

Design portfolio

Boeken over voeding en wetenschap

Sinds 2016 ben ik ook auteur. Ik schrijf over mijn expertise voedingswetenschap en wetenschapscommunicatie:

Eet als een Expert

In het boek Eet als een expert (mei 2016, Kosmos, 11e druk) kijk ik samen met de experts van I’m a Foodie kritisch naar gezondheidstrends en geven we je praktische adviezen over voeding. We stonden maanden op de bestsellerlijst en hebben al meer dan 30.000 boeken verkocht!

Meer over het boek

Cause an Effect

Met het boek Cause an Effect (mei 2017, The Online Scientist) helpen we wetenschappers om betere presentaties te ontwerpen, zodat belangrijke informatie niet verloren gaat in onbegrijpelijke PowerPoint slides. Zo helpen we saaie presentaties met drukke tabellen langzaam de wereld uit.

Meer over het boek
Boek cover Eet als een expert - Zwanger!

Eet als een Expert- Zwanger

Voor het vierde boek van Eet als een Expert (2019) schreef ik niet alleen mee als auteur, maar ontwikkelde ik ook alle infographics om de inhoud nog beter uit te leggen. Zo werd het een mooie combinatie van wetenschappelijk onderbouwde teksten en een visueel aantrekkelijk boek dat je snel even open slaat.

Meer over het boek

Wetenschappelijke carrière

MSc Voeding & gezondheid

Wageningen Universiteit

Aan Wageningen Universiteit heb ik de masteropleiding voeding en gezondheid afgerond. Ook nu nog blijf ik me graag verdiepen in de wereld van voedingsonderzoek, gezondheid en de voedingsindustrie.

Websites die een relatie hebben met voeding of (preventie van) chronische ziekten kun je mij helemaal toevertrouwen.

Promotieonderzoek

Harvard School of Public Health

Vrije Universiteit Amsterdam

Vijf jaar lang deed ik onderzoek naar (trans)vetten en hart- en vaatziekten aan Harvard School of Public Health en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast gaf ik ook onderwijs.

Voedingswetenschap vind ik nog steeds enorm interessant, maar ik laat het onderzoek zelf graag aan de PhD’s en professoren over en stort mezelf liever op de online communicatie van de wetenschap naar het grote publiek.

Wetenschappelijke publicaties

  • Superieure gezondheid door superfoods en diëten. Kan de wetenschap concurreren met voedingshypes? Liesbeth A. Smit en Rob van Berkel. Ned Tijdschr Geneeskdunde. 2020 Dec 10;164:D5457.

  • FAO report of an expert consultation on fats and fatty acids in human nutrition. Chapter 4: Choice of DRI, criteria and types of evidence. FAO 2010. ISBN 978-92-5-106733-8.
  • Smit, L.A., Mozaffarian, D., Willett, W. Review of Fat and Fatty Acid Requirements and Criteria for Developing Dietary Guidelines. Ann. Nutr. Metab. 2009;55:44-55
  • Smit LA, Willett WC, Campos H. trans-Fatty Acid Isomers in Adipose Tissue Have Divergent Associations with Adiposity in Humans. Lipids. 2010, Aug;45(8):693-70
  • Smit LA, Katan MB, Wanders AJ, Basu S, Brouwer IA. A High Intake of trans Fatty Acids Has Little Effect on Markers of Inflammation and Oxidative Stress in Humans. Journal of Nutrition July 2011.
  • Liesbeth A Smit, Ana Baylin, and Hannia Campos. Conjugated linoleic acid in adipose tissue and risk of myocardial infarction Am J Clin Nutr. 2010 Jul;92(1):34-40.
  • Eric L. Ding, Liesbeth A. Smit, Frank B. Hu. The Metabolic Syndrome as a Cluster of Risk Factors: Is the Whole Greater Than the Sum of Its Parts? Arch.Int.Med 2010;170(5):484-485.
  • Scott R. Bauer, Eric L. Ding and Liesbeth A. Smit. Cocoa Consumption, Cocoa Flavonoids, and Effects on Cardiovascular Risk Factors: An Evidence-Based Review. Current Cardiovascular Risk Reports 2010, 5(2): 120-12.
  • Cohen JF, Smit LA, Parker E, Austin SB, Frazier AL, Economos CD, Rimm EB. Long-Term Impact of a Chef on School Lunch Consumption: Findings from a 2-Year Pilot Study in Boston Middle Schools. J Acad Nutr Diet. 2012 Apr.

Liesbeth is an amazingly intelligent, determined, passionate, and hardworking individual. Moreover, she is one of the most amicable and congenial colleagues one could ever work with and ask for. Liesbeth is incredible in every way, and a pleasure to work with.

– Dr. Eric Feigl-Ding, Epidemiologist, nutritionist, and health economist at Harvard School of Public Health