Wat zijn de verschillende type logo’s?

Ik wil een logo!

Met deze uitspraak begint elk gesprek over logo design. Maar dit helpt een designer niet om een goed logo te ontwikkelen. Het helpt om te weten wat voor type logo je wilt, waar gaat jouw voorkeur naar uit en welke stijl vind jij mooi? Hieronder alle soorten logo’s plus inspiratie om uit te putten.

Logo’s zijn niet wat je denkt dat ze zijn

De meeste mensen vinden dat een logo een element moet bevatten dat precies laat zien waar het bedrijf voor staat. Als je een bakkerij bent moet er een afbeelding van brood bij zitten, en als je een kapper bent moet er een schaar bij. Dit is een oude manier van denken over logo’s, en het is vooral slecht als we het hebben over logo’s voor meer abstracte concepten of wetenschappelijke studies. Meestal geldt: hoe abstracter een bedrijf, initiatief of onderzoek is, hoe meer cliché het logo wordt. Kun je je voorstellen dat het Disney-logo Mickey Mouse en een dalmatiër als icoon bevat? Of het Philips-logo een verzameling gloeilampen heeft? Of een onderzoek naar vaccins een logo-ontwerp maakt met naalden en bloed?

Een logo kan gewoon een goed lettertype zijn in een kleur die past bij de stijlgids!

Als ik tegenwoordig logo’s voor websites ontwerp, ontwerp ik vaak geen afbeelding meer en zie ik af van het hele logo-ontwerpproces. Dit komt omdat zoekmachines en schermlezers de tekst in een afbeelding niet kunnen lezen, dus slaan ze de tekst over bij het browsen op een website. Dit is zo jammer. Dus voor websites van één pagina of websites waar ik grote gebaren gebruik, gebruik ik meestal een heel groot lettertype voor de bedrijfsnaam om deze te laten opvallen. Het voordeel is ook dat dit goed schaalt op mobiel en leesbaar is voor iedereen (inclusief schermlezers en zoekmachines).

Hier zijn twee voorbeelden waarbij het “logo” slechts een lettertype is in de huisstijl van de website.

Typografisch logo

Het is geen verrassing dat de meeste grote bedrijven ook het eenvoudigste logotype gebruiken. Het makkelijkste en het meest toegankelijke voor nieuwe bedrijven is het maken van een typografisch logo. Typografische logo’s zijn de meeste simpele en tijdbestendige logo’s. Het is een logo met een goed gekozen font die past bij het bedrijf, zonder extra design elementen. Hieronder wat bekende en minder bekende voorbeelden van een typografisch logo. Als je bij de grote jongens wilt horen, zou ik adviseren om voor een simpel logo te gaan.

Typografisch logo met een knipoog

Sinds een aantal jaar zijn de typografische logo’s met een knipoog erg populair. Er zit een klein woordgrapje in het logo (heel erg duidelijk of juist wat meer verstopt) die een glimlach op je lippen veroorzaakt. Dit is mijn persoonlijke favoriet omdat het stijlvol en subtiel is, en het een emotionele reactie oproept.

 

Letter logo / monogram

Heel klassiek is het letter logo of monogram. Veel oudere bedrijven gebruiken dit, al wordt het ook wel door nieuwere bedrijven gebruikt. Heeft jouw bedrijf een naam van een persoon die moet blijven hangen, zoals Albert Heijn of Vroom en Dreesman, of is de afkorting van je bedrijf bijna beroemder dan de naam zelf? Dan is wellicht een letter logo een goede keuze. Bij een onbekend bedrijf zou ik de volledige naam er wel onder zetten, tenzij je echt alleen de letters als merk opvoert.

Combinatielogo

Een combinatielogo bestaat uit de bedrijfsnaam plus een logo element. Het is het kersje op de taart, maar het maakt het logo wel wat meer complex. Een voordeel is dat het element zelf ook los gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld elementen op de website of je briefpapier. Dit is waar de meeste mensen aan denken als ze een logo willen. Meestal scheid ik het element echter van de tekst in logo’s zoals deze, zodat het logo flexibeler is en ook als echte tekst op een website kan worden gebruikt.

Embleem logo

Een embleem logo bestaat uit een duidelijk afgekaderde tekst of achtergrond. Het zijn meestal stevige en robuuste logo’s. Het kan voor veel verschillende bedrijven worden gebruikt, maar je ziet de meeste embleemlogo’s in de horeca.

Losstaand symbool of icoon logo

Een element zonder de bedrijfsnaam is alleen een goed idee wanneer je beroemd bent en iedereen je merk kent. Dit soort logo’s waren voorheen combinatielogo’s met een tekst ernaast en zijn inmiddels zo bekend dat iedereen weet waar ze voor staan.

Je kan je er ook niks van aantrekken

Maar je kan het ook allemaal negeren; sommige logo’s zijn combinaties van bovenstaande designs. Bekendere merken gebruiken soms het icoon, soms de tekst en soms beiden als combinatielogo, afhankelijk van waar het gebruikt wordt. WordPress gebruikt een aantal varianten van het logo volgens hun huisstijl document https://wordpress.org/about/logos/. Je hoeft dus niet altijd te kiezen, en zolang het beeldmerk herkenbaar blijft kun je er voor kiezen om te variëren in je merk uitingen.

Flexibele identiteit

Een relatief recente ontwikkeling is de flexibele identiteit. Dat is een logo of huisstijl ontwerp die gemakkelijk gethematiseerd kan worden. Dat is vooral een goed idee wanneer de inhoud van het merk verschillende dingen kan betekenen. Bij het Natural History Museum gaat het over verschillende thema’s zoals aarde, planten en dieren, dat zie je terug in de verschillende uitingen van hun merk:

Het mooiste voorbeeld hiervan vind je in Nederland: de Universiteit van Nederland heeft per thema een passende U gemaakt, wat laat zien dat de video’s met wetenschappelijke hoorcolleges erg divers zijn.

Samengevat kan een logo van alles zijn: een eenvoudig lettertype tot alleen een pictogram. Wanneer je een logo wilt ontwikkelen, is de grootste valkuil waar de meeste mensen in trappen dat ze alle verschillende producten, ideeën en bedrijfswaarden in een logo proberen te proppen. Een van mijn klanten wilde 10 verschillende concepten in hun logo verwerken omdat ze bang waren dat het weglaten hiervan zou betekenen dat ze niet al hun waarden aan hun klanten zouden overbrengen. Het tegenovergestelde is waar: eenvoudigere logo’s zijn aantrekkelijker. Ga dus aan de slag met je logo, maar houd er rekening mee dat een logo niet altijd is wat mensen denken dat het is.

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau