Wat zijn de verschillende type logo’s?

Ik wil een logo!

Met deze uitspraak begint elk gesprek over logo design. Maar dit helpt een designer niet om een goed logo te ontwikkelen. Het helpt om te weten wat voor type logo je wilt, waar gaat jouw voorkeur naar uit en welke stijl vind jij mooi? Hieronder alle soorten logo’s plus inspiratie om uit te putten.

Typografisch logo

Het makkelijkste en het meest toegankelijke voor nieuwe bedrijven is het maken van een typografisch logo. Typografische logo’s zijn de meeste simpele en tijdbestendige logo’s. Het is een logo met een goed gekozen font die past bij het bedrijf, zonder extra design elementen. Hieronder wat bekende en minder bekende voorbeelden van een typografisch logo:

Typografisch logo met een knipoog

Sinds een aantal jaar zijn de typografische logo’s met een knipoog erg populair. Er zit een klein woordgrapje in het logo (heel erg duidelijk of juist wat meer verstopt) die een glimlach op je lippen veroorzaakt. Dit is mijn persoonlijke favoriet omdat het stijlvol en subtiel is, en het een emotionele reactie oproept.

 

Letter logo / monogram

Heel klassiek is het letter logo of monogram. Veel oudere bedrijven gebruiken dit, al wordt het ook wel door nieuwere bedrijven gebruikt. Heeft jouw bedrijf een naam van een persoon die moet blijven hangen, zoals Albert Heijn of Vroom en Dreesman, of is de afkorting van je bedrijf bijna beroemder dan de naam zelf? Dan is wellicht een letter logo een goede keuze. Bij een onbekend bedrijf zou ik de volledige naam er wel onder zetten, tenzij je echt alleen de letters als merk opvoert.

Combinatielogo

Een combinatielogo bestaat uit de bedrijfsnaam plus een logo element. Het is het kersje op de taart, maar het maakt het logo wel wat meer complex. Een voordeel is dat het element zelf ook los gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld elementen op de website of je briefpapier.

Embleem logo

Een embleem logo bestaat uit een duidelijk afgekaderde tekst of achtergrond. Het zijn meestal stevige en robuuste logo’s. Het kan voor veel verschillende bedrijven worden gebruikt, maar je ziet de meeste embleemlogo’s in de horeca.

Losstaand symbool of icoon logo

Een element zonder de bedrijfsnaam is alleen een goed idee wanneer je beroemd bent en iedereen je merk kent. Dit soort logo’s waren voorheen combinatielogo’s met een tekst ernaast en zijn inmiddels zo bekend dat iedereen weet waar ze voor staan.

Je kan je er ook niks van aantrekken

Maar je kan het ook allemaal negeren; sommige logo’s zijn combinaties van bovenstaande designs. Bekendere merken gebruiken soms het icoon, soms de tekst en soms beiden als combinatielogo, afhankelijk van waar het gebruikt wordt. WordPress gebruikt een aantal varianten van het logo volgens hun huisstijl document https://wordpress.org/about/logos/. Je hoeft dus niet altijd te kiezen, en zolang het beeldmerk herkenbaar blijft kun je er voor kiezen om te variëren in je merk uitingen.

Flexibele identiteit

Een relatief recente ontwikkeling is de flexibele identiteit. Dat is een logo of huisstijl ontwerp die gemakkelijk gethematiseerd kan worden. Dat is vooral een goed idee wanneer de inhoud van het merk verschillende dingen kan betekenen. Bij het Natural History Museum gaat het over verschillende thema’s zoals aarde, planten en dieren, dat zie je terug in de verschillende uitingen van hun merk:

Het mooiste voorbeeld hiervan vind je in Nederland: de Universiteit van Nederland heeft per thema een passende U gemaakt, wat laat zien dat de video’s met wetenschappelijke hoorcolleges erg divers zijn.

 

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau