Voedingshypes en vragen over voeding en gezondheid goed uitgelegd door een voedingswetenschapper

Voedingswetenschap wordt niet altijd goed gecommuniceerd. Er wordt zoveel onzin gezegd over voeding, het is tijd dat wetenschappers een evidence-based tegengeluid geven over wat nu echt gezond is. Daarom schreef ik in samenwerking met I’m a Foodie het boek Eet als een expert en kun je me benaderen voor interviews over voeding en gezondheid voor kranten, tijdschriften, radio en televisie.

Je kunt me meestal goed bereiken voor commentaar en een kritische (wetenschappelijke) blik op elke voedingshype. Bel 06-54651346 als het urgent is, of e-mail voor een afspraak. Ik doe alleen interviews die openbaar beschikbaar zij (niet achter een paywall).

Lid-van-de-Nederlandse-Academie-van-Voedingswetenschappen

Omdat ik dit in mijn vrije tijd (en helaas vaak onbetaald) doe kan ik niet op alle verzoeken in gaan. Je kunt ook eens kijken in de ledenlijst van de NAV, waar je geregistreerde voedingswetenschappers per expertise kunt vinden. Of check het team van I’m a Foodie voor professioneel opgeleide diëtisten.

Liesbeth Smit Interview NOS op 3 over voedingshypes

Video van een interview met NOS op 3 over voedingshypes

Eet als een expert

Auteur van Eet als een Expert

Samen met de diëtisten en voedingswetenschappers van I’m a Foodie, scheiden we het kaf van het koren als het gaat over voedselhypes. In Eet als een expert (mei 2016, Kosmos, 14e druk) laten wij zien hoe je eten en drinken kunt inzetten voor je gezondheid en leggen we op toegankelijke wijze uit hoe voedingswetenschap werkt (en wanneer het niet werkt). Met handige weekschema’s en smakelijke recepten van ontbijt tot diner maakten we als eerste de wetenschap eetbaar!

14de druk en al 40.000 exemplaren verkocht!

In dezelfde serie schreven we in 2019 ook Eet als een expert – zwanger! Waar al jouw vragen over voeding voor en tijdens de zwangerschap beantwoord worden. www.iamafoodie.nl/zwanger

Heel fijn om eindelijk de feiten over eten in een leuk en makkelijk leesbaar boek te hebben. Er worden veel onwaarheden over voeding verspreid online. In dit boek komen 4 experts aan het woord. Deze voedingswetenschappers vertellen wat gezond is en waarom het gezond is. En, dat vind ik vooral heel leuk, er staan heel veel inspirerende recepten met mooie foto’s in. De lay-out is heel mooi, met veel mooie beelden, dus het is geen taai theoretisch boek. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in gezond eten.

– Anne, review op bol.com

Ik sprak o.a. voor het Ministerie van Defensie, de gezondheidsbeurs, WeTransfer, Adyen, TPS, GrandVision, Spirax Sarco, Amsterdam AMC en inspireerde de scholieren van het Fortes Lyceum.

Spreker over voedingshypes en gezondheid

Zoek je een spreker die helder kan vertellen over hoe het nu echt zit met gezonde voeding? Wil je iemand die fabels onderuit haalt en het publiek prikkelt om zelf na te denken? Wil je er zeker van zijn dat de inhoud wetenschappelijk onderbouwd is? Kies dan uit een van mijn presentaties over voeding, pseudowetenschap of voeding tijdens de zwangerschap.

Online, interactieve en evidence-based presentaties

Alle presentaties kunnen ook online worden gehouden bijvoorbeeld via Zoom, zijn evidence-based, en interactief! Ik spreek ook vloeiend Engels en kan alle presentaties ook in het Engels geven.

  Voor 45-60 minuten presenteren zijn de kosten vanaf €650 ex. btw voor een van de onderstaande presentaties. Deze zijn helemaal doorontwikkeld op basis van feedback. Wil je een unieke presentatie op maat? E-mail me dan met jullie wensen, dan maak ik een offerte.

  Zelden zo’n mooie presentatie gezien als die van Liesbeth. Ze heeft talent voor slide design, ze weet prachtige, duidelijke en krachtige slides te maken. Daarnaast is Liesbeth een topper op presentatievlak. Ze spreekt bevlogen over haar expertise op het gebied van voeding. Ze geeft duidelijke voorbeelden, helder advies en weet zelfs ingewikkelde materie op een aantrekkelijke manier te presenteren.

  – Marloes Ten Kate, presentatie coach

  Wauw! Dat was de presentatie van Liesbeth Smit, die met enthousiasme voor TOPdesk-collega’s kwam spreken. Liesbeth weet waar ze het over heeft als het op voeding en gezondheid aan komt. In haar presentatie komen zowel de feiten als fabels aan bod en ze nam ons mee in de eetpatronen van over de hele wereld. De presentatie was toegankelijk en er zaten veel tips in die je meteen kunt toepassen. Een aanrader voor iedereen!

  – Lynn Broekhuijsen, HR advisor TOPdesk

  Presentaties over voeding (met slide preview!)

  Pseudowetenschap & Voeding

  Waarom is er zoveel verwarring over welke voedingsmiddelen gezond zijn? Verandert de wetenschap over wat gezond is echt elke dag? Liesbeth scheidt feit van fictie in de verwarrende wereld van voeding en laat zien hoe desinformatie en pseudowetenschap zich kunnen verspreiden. Ontdek wie er schuldig zijn, wetenschappers, de media of influencers, en leer wat nu echt gezond is.

  NL/EN

  Eet als een expert

  Bijna niemand eet gezond. Hoe weet je nu wat gezond is? En wat kan een gezond eetpatroon voor je betekenen? In deze presentatie legt Liesbeth uit hoe voedingswetenschap werkt en geeft ze praktische tips en advies voor een gezonde leefstijl. Je leert welke voedingsmiddelen een slechte reputatie hebben, maar in feite heel gezond zijn, en welke voedingsmiddelen er gezond uitzien maar stiekem ongezond zijn.

  NL/EN

  Voeding tijdens de zwangerschap

  Hoe kom je nu tot een wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies voor zwangere vrouwen? Er zijn zoveel vragen die zwangeren hebben over wat ze wel en niet mogen eten. Liesbeth legt aan de hand van het visadvies uit hoe je met behulp van wetenschap en context een helder voedingsadvies ontwikkeld waarmee zwangeren gerustgesteld worden.

  NL

  We were recently looking for an interactive, online session to provide to our employees, as part of a sustainability theme week across our EMEA Division, and we asked Liesbeth to run a session on nutrition and wellbeing. We made a great choice! Liesbeth ran a 1 hour session for over 250 of our employees from across our 26 countries, online. Our employees loved it and have asked for more. Liesbeth was highly interactive, professional and flexible – she had a great impact and she was really easy to work with!

  – Mel McCall, HR Director for EMEA at Spirax Sarco

  Liesbeth op Televisie

  Saai zal het niet zo snel worden met mij op TV! Door mijn ervaring met improvisatie en media kun je me gerust in een studio neerzetten (of een online interview doen). Bekijk deze filmpjes op YouTube.

  Liesbeth Smit debunkt CannaFuel supplement bij BOOS van BNN/VARA

  BOOS: Debunken van een afslanksupplement

  Video van een interview met Liesbeth Smit op Na Het Nieuws over misleiding

  Na het Nieuws: Misleiding van voedingsmiddelen.

  Liesbeth Smit: Interview over Vitaminepillen

  RTL4: Moet je vitaminepillen slikken?

  Liesbeth Smit: Interview over suiker in voedingsmiddelen

  NOS journaal: Is suiker vergif?

  Liesbeth Smit: Wat kun je het beste eten tijdens je examen?

  EditieNL: Wat kun je het beste kunt eten tijdens examens?

  Liesbeth Smit: Interview over voedingstrends en hypes

  Interview over voedingstrends en hypes

  Interviews in tijdschriften

  Je hebt ze misschien al eens gelezen, een interview met mij op nu.nl, de NOS, de Viva, de Vriendin, Vrouw, VORK, Women’s Health of de Nieuwe Revu.

  Uitgeroepen als “Fitfluencer” door de Women’s Health

  Interview in de Sante

  Liesbeth Smit Voedingswetenschapper Nieuwe Revu Glutenallergie

  Interview in de Nieuwe Revu

  Interview in de Vriendin

  Columns en blogs over voeding en gezondheid

  I’m a Foodie

  Met het team van I’m a Foodie schrijf ik niet alleen boeken en blogs, maar maken we ook magazines, websites, en organiseren we symposia over gezonde voeding om voedingswetenschap op een leuke en toegankelijke manier te promoten.

  www.iamafoodie.nl

  Column VORK

  Voor het magazine Vork schrijf ik sinds 2018 een vaste column over misstanden in de voeding, hypes en trends. Lees in Vork alles over mijn frustraties met hoe voeding in de media verschijnt en waarom gezond eten nog steeds wordt gezien als iets geks.

  www.vork.org

  Wetenschappelijke carrière

  MSc Voeding & gezondheid

  Wageningen Universiteit

  Aan Wageningen Universiteit heb ik de masteropleiding voeding en gezondheid afgerond. Ook nu nog blijf ik me graag verdiepen in de wereld van voedingsonderzoek, gezondheid en de voedingsindustrie.

  Websites die een relatie hebben met voeding of (preventie van) chronische ziekten kun je mij helemaal toevertrouwen.

  Promotieonderzoek

  Harvard School of Public Health

  Vrije Universiteit Amsterdam

  Vijf jaar lang deed ik onderzoek naar (trans)vetten en hart- en vaatziekten aan Harvard School of Public Health en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast gaf ik ook onderwijs.

  Voedingswetenschap vind ik nog steeds enorm interessant, maar ik laat het onderzoek zelf graag aan de PhD’s en professoren over en stort mezelf liever op de online communicatie van de wetenschap naar het grote publiek.

  Wetenschappelijke publicaties

  • Superieure gezondheid door superfoods en diëten. Kan de wetenschap concurreren met voedingshypes? Liesbeth A. Smit en Rob van Berkel. Ned Tijdschr Geneeskdunde. 2020 Dec 10;164:D5457.

  • FAO report of an expert consultation on fats and fatty acids in human nutrition. Chapter 4: Choice of DRI, criteria and types of evidence. FAO 2010. ISBN 978-92-5-106733-8.
  • Smit, L.A., Mozaffarian, D., Willett, W. Review of Fat and Fatty Acid Requirements and Criteria for Developing Dietary Guidelines. Ann. Nutr. Metab. 2009;55:44-55
  • Smit LA, Willett WC, Campos H. trans-Fatty Acid Isomers in Adipose Tissue Have Divergent Associations with Adiposity in Humans. Lipids. 2010, Aug;45(8):693-70
  • Smit LA, Katan MB, Wanders AJ, Basu S, Brouwer IA. A High Intake of trans Fatty Acids Has Little Effect on Markers of Inflammation and Oxidative Stress in Humans. Journal of Nutrition July 2011.
  • Liesbeth A Smit, Ana Baylin, and Hannia Campos. Conjugated linoleic acid in adipose tissue and risk of myocardial infarction Am J Clin Nutr. 2010 Jul;92(1):34-40.
  • Eric L. Ding, Liesbeth A. Smit, Frank B. Hu. The Metabolic Syndrome as a Cluster of Risk Factors: Is the Whole Greater Than the Sum of Its Parts? Arch.Int.Med 2010;170(5):484-485.
  • Scott R. Bauer, Eric L. Ding and Liesbeth A. Smit. Cocoa Consumption, Cocoa Flavonoids, and Effects on Cardiovascular Risk Factors: An Evidence-Based Review. Current Cardiovascular Risk Reports 2010, 5(2): 120-12.
  • Cohen JF, Smit LA, Parker E, Austin SB, Frazier AL, Economos CD, Rimm EB. Long-Term Impact of a Chef on School Lunch Consumption: Findings from a 2-Year Pilot Study in Boston Middle Schools. J Acad Nutr Diet. 2012 Apr.

  Liesbeth is an amazingly intelligent, determined, passionate, and hardworking individual. Moreover, she is one of the most amicable and congenial colleagues one could ever work with and ask for. Liesbeth is incredible in every way, and a pleasure to work with.

  Dr. Eric Feigl-Ding, Epidemiologist, nutritionist, and health economist at Harvard School of Public Health