Voeding en gezondheid goed uitgelegd, door een voedingswetenschapper

Voedingswetenschap wordt niet altijd goed gecommuniceerd. Er wordt zoveel onzin gezegd over voeding, het is tijd dat wetenschappers een evidence-based tegengeluid geven over wat nu echt gezond is. Daarom schreef ik in samenwerking met I’m a Foodie het boek Eet als een expert en kun je me benaderen voor interviews over voeding en gezondheid voor kranten, tijdschriften, radio en televisie.

Lid-van-de-Nederlandse-Academie-van-VoedingswetenschappenJe kunt me meestal goed bereiken voor commentaar en een kritische (wetenschappelijke) blik op elke voedingshype. Bel 06-54651346 als het urgent is, of e-mail voor een afspraak.

Omdat ik dit in mijn vrije tijd (en helaas vaak onbetaald) doe kan ik niet op alle verzoeken in gaan. Je kunt ook eens kijken in de ledenlijst van de NAV, waar je geregistreerde voedingswetenschappers per expertise kunt vinden. Of check het team van I’m a Foodie voor professioneel opgeleide diëtisten.

E-mail me
Liesbeth Smit Interview NOS op 3 over voedingshypes

Video van een interview met NOS op 3 over voedingshypes

Ik sprak o.a. voor het Ministerie van Defensie, de Gezondheidsbeurs en inspireerde de scholieren van het Fortes Lyceum.

Spreker over voedingshypes en gezondheid

Zoek je een spreker die helder kan vertellen over hoe het nu echt zit gezonde voeding? Wil je iemand die fabels onderuit haalt en het publiek prikkelt om zelf na te denken? Wil je er zeker van zijn dat de inhoud wetenschappelijk onderbouwd is?

Huur me dan in als spreker op jouw evenement. Voor een uur presenteren over de inhoud van ons boek Eet als een Expert zijn de kosten €500 ex. btw en reiskosten. Wil je een presentatie op maat? E-mail me dan met een briefing, dan maak ik een offerte.

Oh ja, ik schreef een heel boek over hoe je beter kunt presenteren (Cause an Effect), dus je weet zeker dat de presentatie er ook nog goed uitziet.

Improviseren op Televisie

Saai zal het niet zo snel worden met mij op TV, met mijn ervaring met improvisatie en media kun je me gerust in een studio neerzetten.

Video van een interview met Liesbeth Smit op Na Het Nieuws over misleiding

Na het Nieuws: Misleiding van voedingsmiddelen.

Liesbeth Smit: Interview over Vitaminepillen

RTL4: Moet je vitaminepillen slikken?

Liesbeth Smit: Interview over suiker in voedingsmiddelen

NOS journaal: Is suiker vergif?

Liesbeth Smit: Wat kun je het beste eten tijdens je examen?

EditieNL: Wat kun je het beste kunt eten tijdens examens?

Liesbeth Smit: Interview over voedingstrends en hypes

Interview over voedingstrends en hypes

Interviews in tijdschriften

Je hebt ze misschien al eens gelezen, een interview met mij op nu.nl, de NOS, de Viva, de Vriendin, Vrouw, VORK, Women’s Health of de Nieuwe Revu.

Uitgeroepen als “Fitfluencer” door de Women’s Health

Interview in de Sante

Liesbeth Smit Voedingswetenschapper Nieuwe Revu Glutenallergie

Interview in de Nieuwe Revu

Interview in de Vriendin

Boeken, columns, en blogs over voeding & gezondheid:

I’m a Foodie

Met het team van I’m a Foodie schrijf ik niet alleen boeken en blogs, maar maken we ook magazines, websites, en organiseren we symposia over gezonde voeding.

Met een wetenschappelijk onderbouwd team werken we hard om voedingswetenschap op een leuke en toegankelijke manier te promoten.

www.iamafoodie.nl

Kritische blogs over voedingswetenschap

Voor het evidence-based blog van I’m a Foodie schreef ik de volgende artikelen:

Waarom Google de slechtste plek is voor gezondheidsadvies

De waarheid is schaars op het internet. Dat is geen nieuws, maar hoe erg het is gesteld met de hoeveelheid onzin op het internet kwam ik achter toen ik met Molly sprak.

De inbox van een niet om te kopen voedingswetenschapper – Deel 1 & Deel 2

Ik schrijf graag een onafhankelijk wetenschappelijk advies of aanbeveling, maar verkoop mijn ziel niet en zal nooit tegen betaling voedingsproducten promoten. Toch proberen bedrijven regelmatig mijn geloofwaardigheid te kopen. Lees mee met de verzoeken die ik regelmatig in mijn inbox krijg.

Foodie: Geloofwaardigheid

Wie moet je nu geloven als het gaat om voedingsadviezen? Is het je dokter, je diëtist, je moeder, beroemdheden, televisieprogramma’s, documentaires, tijdschriften, de overheid, het Voedingscentrum, de supermarkt, voedingsmiddelenfabrikanten, de biologische industrie, alternatieven geneesheren of jezelf?

Prioriteiten voor een gezonde leefstijl – deel I & deel II

Wat is nu het belangrijkste als je gezonder wilt gaan leven?

Overzicht van alle 10 prioriteiten voor gezonde voeding >

Stop discriminatie (van voedingsstoffen)!

Er is iets vreselijks aan de hand in de wereld. We discrimineren massaal op algemene kenmerken terwijl we allang weten dat alles en iedereen uniek is.

Kaas is ZÓ 2013

Gezondheid is in onze huidige cultuur een oppervlakkig onderwerp geworden waarbij hippe trends zoals superfoods of het nieuwe kookboek van Rens Kroes belangrijker lijken te zijn dan onze echte gezondheid-gemeten door het aantal gevallen hart- en vaatziekten, kanker of diabetes.

Eet als een Expert Voedingswetenschap boek

Eet als een expert

12de druk en al 40.000 exemplaren verkocht!

Samen met de diëtisten en voedingswetenschappers van I’m a foodie, scheid ik met kritische blik het kaf van het koren als het aankomt op voedselhypes. In Eet als een Expert laten wij zien hoe je eten en drinken kunt inzetten voor je gezondheid en leggen we op toegankelijke wijze uit hoe voedingswetenschap werkt (en wanneer het niet werkt). Met handige weekschema’s en smakelijke recepten van ontbijt tot diner maakten we als eerste de wetenschap eetbaar!

www.eetalseenexpert.nl

Boek cover Eet als een expert - Zwanger!

Eet als een expert – Zwanger!

In Eet als een expert – zwanger! worden al jouw vragen over voeding voor en tijdens de zwangerschap beantwoord door een team van (kinder)diëtisten, voedings- en gezondheidswetenschappers.

Met praktische tips, handige infographics en makkelijke recepten voor een eetpatroon dat gezond is voor moeder en kind. We laten zien dat je met een beetje creativiteit en omdenken de sushi, carpaccio en alcohol helemaal niet hoeft te missen!

www.iamafoodie.nl/zwanger

Column: VORK

Voor het magazine Vork schrijf ik een column over misstanden in de voeding, hypes en trends.

www.vork.org

Column: Ergogenics

Columns over voeding en gezondheid in de USA (2007-2009)

Lees mijn columns op www.ergogenics.org over wetenschap, voeding en gezondheid in de Verenigde Staten. Verbaas je over hoe Amerikanen over ‘gezonde’ voeding denken en wat fabrikanten allemaal proberen om hun producten aan de man te brengen. In de 2,5 jaar dat ik in Boston woonde schreef ik meer dan 30 blogs voor Ergogenics.

Wetenschappelijke carrière

MSc Voeding & gezondheid

Wageningen Universiteit

Aan Wageningen Universiteit heb ik de masteropleiding voeding en gezondheid afgerond. Ook nu nog blijf ik me graag verdiepen in de wereld van voedingsonderzoek, gezondheid en de voedingsindustrie.

Websites die een relatie hebben met voeding of (preventie van) chronische ziekten kun je mij helemaal toevertrouwen.

Promotieonderzoek

Harvard School of Public Health

Vrije Universiteit Amsterdam

Vijf jaar lang deed ik onderzoek naar (trans)vetten en hart- en vaatziekten aan Harvard School of Public Healthen de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarnaast gaf ik ook onderwijs.

Voedingswetenschap vind ik nog steeds enorm interessant, maar ik laat het onderzoek zelf graag aan de PhD’s en professoren over en stort mezelf liever op de online communicatie van de wetenschap naar het grote publiek.

Wetenschappelijke publicaties

  • FAO report of an expert consultation on fats and fatty acids in human nutrition. Chapter 4: Choice of DRI, criteria and types of evidence. FAO 2010. ISBN 978-92-5-106733-8.
  • Smit, L.A., Mozaffarian, D., Willett, W. Review of Fat and Fatty Acid Requirements and Criteria for Developing Dietary Guidelines. Ann. Nutr. Metab. 2009;55:44-55
  • Smit LA, Willett WC, Campos H. trans-Fatty Acid Isomers in Adipose Tissue Have Divergent Associations with Adiposity in Humans. Lipids. 2010, Aug;45(8):693-70
  • Smit LA, Katan MB, Wanders AJ, Basu S, Brouwer IA. A High Intake of trans Fatty Acids Has Little Effect on Markers of Inflammation and Oxidative Stress in Humans. Journal of Nutrition July 2011.
  • Liesbeth A Smit, Ana Baylin, and Hannia Campos. Conjugated linoleic acid in adipose tissue and risk of myocardial infarction Am J Clin Nutr. 2010 Jul;92(1):34-40.
  • Eric L. Ding, Liesbeth A. Smit, Frank B. Hu. The Metabolic Syndrome as a Cluster of Risk Factors: Is the Whole Greater Than the Sum of Its Parts? Arch.Int.Med 2010;170(5):484-485.
  • Scott R. Bauer, Eric L. Ding and Liesbeth A. Smit. Cocoa Consumption, Cocoa Flavonoids, and Effects on Cardiovascular Risk Factors: An Evidence-Based Review. Current Cardiovascular Risk Reports 2010, 5(2): 120-12.
  • Cohen JF, Smit LA, Parker E, Austin SB, Frazier AL, Economos CD, Rimm EB. Long-Term Impact of a Chef on School Lunch Consumption: Findings from a 2-Year Pilot Study in Boston Middle Schools. J Acad Nutr Diet. 2012 Apr.

Liesbeth is an amazingly intelligent, determined, passionate, and hardworking individual. Moreover, she is one of the most amicable and congenial colleagues one could ever work with and ask for. Liesbeth is incredible in every way, and a pleasure to work with.

– Dr. Eric Feigl-Ding, Epidemiologist, nutritionist, and health economist at Harvard School of Public Health