Wat is content design?

Wat is content design?

Content design is het organiseren, structureren, opmaken en ontwerpen van teksten om vanuit de inhoud een visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website of document te maken.

Mijn visie bij al mijn ontwerpen is dat de inhoud voorop staat. Content design is geen mooi sausje wat je over een tekst giet, geen kleurtje hier of willekeurige afbeelding daar. Goed design maakt de inhoud beter en duidelijker. Zo wordt design een belangrijke toevoeging aan jouw inhoud en geen afterthought.

Voorbeeld van een tekst voor & na content design

Waarom zou je content design gebruiken?

Met alleen goede tekst ben je er nog niet. Een lange lap tekst zonder opmaak is minder aantrekkelijk om te lezen dan een mooi opgemaakte tekst waarbij de verschillende onderdelen zoals kopjes, paragrafen, kaders, quotes, referenties meteen te herkennen zijn. Je verhoogt zo de leesbaarheid van de tekst.

Een goed content design zorgt ervoor dat de belangrijkste boodschap van de tekst in een oogopslag duidelijk is, dat mensen langer doorlezen, en dat mensen sneller vinden wat ze zoeken in de tekst.

Het begint bij de inhoud…

Voordat ik ga ontwerpen, vraag ik door naar jouw wensen, je doel, en wil ik alle details weten van jouw tekst/onderzoek/resultaten. De platte teksten structueer ik eerst met duidelijke kopjes, korte paragrafen die beter te lezen zijn, en eventueel kaders of lijsten als dat nodig blijkt. Daarna vertaal ik deze teksten naar een visueel geheel om de inhoud zo goed mogelijk naar voren te laten komen.

Voorbeelden

Content design gebruik ik voor het ontwikkelen van infographics, websites, folders, brochures, posters, en e-learning. Eigenlijk alles waar tekst in zit!

Zie hier wat voorbeelden, of bekijk mijn design portfolio.

Hier wat tips uit mijn Workshop content design hoe je het beste uit je tekst haalt door kopjes te schrijven, korte paragrafen, en kaders in te zetten als dat nodig is.

Lees nog meer tips in mijn blog 10 content design tips om de inhoud van je website beter te presenteren.

 

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau