Wat is de levensloop van een website?

Wat is de levensduur van een website?

Websites hebben niet het eeuwige leven, net als mensen kunnen ze ziek worden (beveiligingsleks hebben), doodgaan (crashen), of worden gekidnapt (gehacked). Ook kan een website helemaal uit de mode zijn (denk aan dansende banaantjes) waardoor bezoekers je website gaan vermijden.
Denk daarom eens na hoe lang je wilt dat jouw website blijft leven en plan regelmatig onderhoud in. Zo houd je je website gezond, je verwachtingen realistisch en voorkom je websitestress.

3 tekenen dat je website aan vernieuwing toe is

1 Je bedrijf is veranderd

Bedrijven evolueren. Begon je als freelancer maar heb je inmiddels 3 werknemers? Dan is je website aan een update toe. Heb je een nieuwe focus, zijn je diensten veranderd, is je doelgroep met je meegegroeit, of zijn je bezoekersaantallen verdriedubbeld? Dan zijn je teksten en de inhoud van je website waarschijnlijk ook nodig aan een update toe. Dit is een goed moment om  je website aan te passen om geen klanten te verliezen.

2 Je website is uit de mode

Is je website niet te lezen op mobiel en tablet? Heeft het de uitstraling van een HTML pagina uit de jaren ’90? Of ben je 10 jaar geleden helemaal meegegaan met de FLASH hype? Dan zien je bezoekers dat meteen. Wie wil er nu zakendoen met een persoon of bedrijf die niet meegaat met de technologie? Of is je site niet echt verouderd, maar is je competitie gewoon echt een trendsetter met techniek en design? Tijd voor een update! Overigens een goede reden om zoveel mogelijk voor een tijdloos design te kiezen.

TIP: Als je een budget opstelt voor een nieuwe website zorg dan altijd dat je nadenkt over hoe lang je wilt dat die website het blijft doen.

3 Je website is niet veilig, gehacked, of gecrashed

Ligt je website eruit? Staan er rare teksten op van een Chinees bedrijf wat opeens via jouw website kleding verkoopt? Of loopt je website achter met updates, kan hij niet meer goed geupdate worden doordat de software of je WordPress versie is verouderd of het thema niet meer wordt ondersteunt? Wellicht kun je dan na gaan denken over het ontwikkelen van een volledig nieuwe site die wel goed beveiligd en up-to-date blijft.

Wanneer moet ik mijn website vernieuwen?

Ergens tussen de 2-5 jaar moet je je website vernieuwen. Het hangt er natuurlijk vanaf waarvoor je de website gebruikt: wanneer je inkomsten genereert met je website en je er van afhankelijk bent is 2 jaar een goede richtlijn. Is het een simpele persoonlijke website, of een online visitekaartje of CV, denk dan aan elke 5 jaar een nieuwe site of een flinke update.

Websites houden het gemiddeld 2 tot 5 jaar vol.

Zo’n update hoeft niet meteen duizenden euro’s te kosten, het kan ook gewoon een facelift zijn van het design, de achterliggende problemen oplossen door updates uit te voeren en software te vervangen, of over te stappen naar een nieuw hostingbedrijf (lees meer over hoe je een goed hostingbedrijf kiest).

Uit ervaring weet ik dat rond de 5 jaar een website wel een beetje ‘op’ is. De technologie verandert nu eenmaal. Als je je niet wekelijks bezig houdt met de gezondheid van je website wordt een website vaak trager en onveiliger. Je loopt dan een groot risico dat je website crasht of gehacked wordt. Net als een auto kun je je website ‘opgebruiken’, maar dan moet je het niet erg vinden dat je website plotseling crasht, of misschien wel ongemerkt maanden offline is.

…en je website leefde nog lang en gelukkig!

Je kunt de levensduur van je website verlengen door er goed mee om te gaan, hieronder de top 5 van dingen die je moet doen om je WordPress website in leven te houden:

  1. Voer altijd alle updates uit van WordPress core, plugins en thema’s.
  2. Houd je softwareversies bij, vraag of je hostingbedrijf je PHP-versie verandert naar de laatste stabiele versie (op het moment dat ik dit schrijf minstens PHP 7.1).
  3. Houd je website veilig door beveiligingssoftware, sterke wachtwoorden, en two-factor authentication (en een goed hostingbedrijf)
  4. Maak backups van je website.
  5. Lees regelmatig de inhoud van je website door en update verouderde informatie.

Zorg dus goed voor je website. Behandel haar met liefde. En je hebt er zeker jaren plezier van. Maar een grondige onderhoudsbeurt kan ook heel erg fijn zijn. Je kunt dan opnieuw bedenken wat je met je bedrijf en website wilt bereiken en nieuwe doelen stellen.

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau