Vage websites met verborgen menu’s, voorbijschietende sliders, stockfoto’s die niet relevant zijn, lange teksten die niemand wil lezen… Veel websites zien er cool en hip uit, of ze zijn blijven steken in de jaren ’90 met teksten als “Welkom op onze website” en “Leuk dat je er bent”. Dat kan beter! Hieronder een aantal tips om de eerste pagina van jouw website nuttig en uitnodigend te maken voor je bezoeker.
Je homepage is de samenvatting van je website
Op je homepage wil je samenvatten wie je bent en wat je doet. Omdat het geen unieke pagina is met een bepaald doel kun je hier een korte impressie geven van wat er op de rest van je site te vinden is. Dat doe je met blokken content die je bezoeker triggert om verder te lezen of actie te ondernemen.
Wat wil een bezoeker weten?
- Wie ben je?
- Wat doe je (niet)?
- Welk probleem los je op?
- Is de informatie op je website relevant voor mij?
- Waarom ben jij de juiste persoon?
- Hoe weet ik dat ik je kan vertrouwen?
- Wat moet ik doen op je website?
Vertel in 5 regels wat je doet
Wat mij betreft moet een bezoeker binnen 5 seconden weten wat jij doet en waarom dit voor haar relevant is. Je wilt jouw bezoekers niet frustreren met vage anonieme teksten, nieuws (tenzij het een nieuwssite is) of lange lappen tekst. Vat in 5 regels samen wat je doet, waarom jij uniek bent en wat jij te bieden hebt. Dit is de kern van je website, en helpt je straks om de rest van je website beter in te richten.
Begin met een korte elevator pitch met de kern van de website
In deze eerste tekst zit jouw ‘tone of voice’. Stel jezelf de vraag of je informeel wilt overkomen of juist zakelijk. Stop je persoonlijkheid in die zin, en zorg ervoor dat mensen jou erin herkennen.
Soms is het een heel goed idee om ook te vertellen wat je niet doet. Als jij vaak hoort dat mensen denken dat je bij hen thuis komt schilderen terwijl je kunstschilder bent, zet dat dan op je website. Dat maakt het een stuk duidelijker. Ander voorbeeld: als je alleen met non-profits werkt, zorg er dan voor dat het duidelijk is. Grote kans dat door je niche, je opdrachten krijgt die beter bij je passen.
Voorbeeld van een goede introductietekst
Jaap Duin maakt het persoonlijk met zijn losse informele schrijfstijl. Hij vertelt niet alleen wie hij is, wat hij doet, en zijn credentials, maar ook hoe hij zijn potentiele klanten kan helpen. En dat allemaal in slechts 5 regels tekst! www.jaapduin.nl
Call to action: Wat wil je dat mensen doen op je site?
Ik vraag mijn klanten altijd wat het doel is van hun website. Meestal is het antwoord dan zoiets als “Mensen informeren over X”. Maar als ik doorvraag blijkt dat nooit het echte doel te zijn. Ze willen dat bezoekers bellen voor een offerte, een product kopen in de webshop, een contactformulier invullen, of hen gaan volgen op Social Media. Zorg ervoor dat het duidelijk is voor de bezoeker wat jij wilt dat de bezoeker doet.
Zorg dat die CTA (call to action) duidelijk is. Maak er een knop van in een contrasterende kleur die terugkomt op elke pagina. Ga nu niet los met 10 verschillende knoppen met alle dingen die je wilt promoten, dat werkt niet. Geef focus aan je website met 1 duidelijke actie, anders klikken bezoekers waarschijnlijk op geen enkele knop meer. Kies dus 1 of 2 belangrijke acties en houd het simpel.
Voorbeeld van een goede call-to-action
Bij Saraï is de call-to-action een belafspraak maken. Zo kan zij haar potentiele klanten beter leren kennen en een goed dieetadvies opstellen. Dit is duidelijker dan “Neem contact op” omdat die tekst nog in het midden laat wat dat precies is. www.saraipannekoek.com
Vertel je verhaal met een duidelijk menu
Je homepage is de gateway naar de rest van je website. Door het menu te lezen wil je al een impressie geven van wie je bent en wat je doet. Ben je een coach, dan ziet een menu er voor jou er misschien zo uit:
Persoonlijke coaching / Trainingen voor groepen / Ons expertise / Boek een training / Contact
Door alleen dit menu te lezen weet een bezoeker meteen wat je aanbiedt (persoonlijke coaching en trainingen voor groepen), en welke actie ze kunnen ondernemen (trainingen boeken of een email sturen). Vergelijk dat eens met onderstaand menu wat ik ook veel tegenkom:
Home / Voor wie / Producten / Diensten / Media / Nieuws / Contact
Ik heb geen idee op wat voor een website ik ben beland, het kan net zo goed een installatiebedrijf zijn voor waterleidingen als een creatieve freelancer die handgemaakte vazen maakt. Vage woorden die niets vertellen over jou of je bedrijf kun je beter vermijden.
Benoem de frustratie of het probleem van je bezoeker
Veel mensen vertellen wie ze zijn op de homepage. Dat kan nuttig zijn, maar een andere manier om je bezoekers aan te spreken is om het probleem te schetsen waar zij mee zitten (en wat jij kunt oplossen). Als een bezoeker zich herkent in de beschrijving op jouw website laat je zien dat jij jouw doelgroep heel goed begrijpt.
Voorbeeld
Office Rescue spreekt de bezoeker heel goed aan. Zij herkennen dat kun klanten vaak werkstress hebben en beginnen hun homepage met het aandragen van de oplossing en belofte die zij aandragen: Nooit meer werkstress! www.officerescue.nl
Die bezoeker of potentiele klant wil iets van je op jouw website. Als je weet wat jouw klant wilt, dan kun je daar op inspelen: Jaap belooft minder gedoe en meer lol. Office-Rescue zorgt ervoor dat mensen nooit meer werkstress hebben. Saraï helpt je aan een duurzame topprestatie. Zij lossen een probleem op, en dat is precies wat jouw bezoeker ook wil.
Wees je bezoekers niet te slim af!
Conventies op een website zijn er niet voor niets. Mensen verwachten een menu aan de linkerkant of bovenkant van een website. Zorg dat het daar dan ook staat. Praktische informatie zoals contactformulieren, privacy informatie (lees mijn blog over hoe je website voldoet aan de privacywetgeving) en algemene voorwaarden kun je het beste kwijt in een apart menu of onderaan de website in de footer.
Ontwerp je website binnen de kaders van de verwachtingen van je bezoekers.
Soms wordt een menu verstopt achter het ‘hamburgermenu’. Dat is leuk voor een strak design en misschien praktisch voor op mobiele telefoons, maar veel mensen denken dan dat je website uit 1 pagina bestaat. Ze zoeken niet verder en komen er nooit achter dat je ook nog een blog, en portfolio op je website hebt. Maak het je bezoeker dus niet te moeilijk en volg de conventies.
Credibility: waarom ben jij zo goed?
Mensen geloven je niet op je mooie blauwe/groene/bruine ogen. Laat zien waarom jij zo goed bent in wat je doet. Een testimonial van een klant, je design portfolio, een interview met jou in een magazine, een video van een tv-optreden, een lijst met logo’s van bekende klanten of opdrachtgevers. Het helpt allemaal om te laten zien dat je een autoriteit bent die geloofwaardig is.
Maak geen pagina aan genaamd ‘Media’, niemand weet wat dat betekent.
Vaak worden alle prestaties in een pagina genaamd “Media” of “Pers” gestouwd, maar ik vind dat een slechte zaak. We zijn TE bescheiden als Nederlanders en mogen best wel laten zien dat we goed zijn. Het woord media heeft daarnaast ook meerdere betekenissen. Bedoel je dat je onder media video’s en afbeeldingen laat zien, of juist interviews met kranten en magazines? Die verwarring zorgt ervoor dat mensen er niet op zullen klikken.
Bezoekers zijn niet op zoek naar de vorm van de inhoud, maar op de inhoud zelf. Heb je ooit van een webshop gehoord waar er een pagina is met plaatjes van de producten genaamd “afbeeldingen’ en een aparte pagina voor de informatie en prijs van de producten? Verwerk dus die afbeeldingen, quotes, testmonials, video’s door je hele website, zoals Miriam Brouwer van De Nieuwe Zone dat heeft gedaan bijvoorbeeld:
Bescheiden of verlegen?
Vind je het lastig om bij klanten om quotes en testimonials te vragen? Ben je een bescheiden Hollander en durf je jezelf niet op die manier aan te prijzen? Zet dan de ontwerpen waar je trots op bent in een portfolio, dan kunnen mensen zelf beslissen of ze jouw werk goed vinden.
Maak een website voor de toekomst
Wanneer klanten van mij met hun website nieuw werk willen aantrekken adviseer ik hen altijd om alleen projecten erop te zetten die in lijn liggen met wat ze in de toekomst willen gaan doen. Je maakt een website niet als een historisch archief, maar als manier om leuke nieuwe opdrachten binnen te slepen. Ben je een coach en wil je liever 1-op-1 advies geven aan freelancers, zet dan niet prominent die teamcoaching op je website die je jarenlang deed bij beursgenoteerde bedrijven waar je helemaal klaar mee bent.
Richt je website in op de toekomst, waarin je dingen doet die je wilt gaan doen, en niet wat je tot nu toe hebt gedaan.
Welke persoon zit er achter de website?
Herinner je je nog de tijd waarin we dachten dat het professioneler overkwam wanneer een website was gevuld met onpersoonlijke teksten en corporate stockfoto’s? Waarbij je het idee had dat alles door een robot was geschreven? Dat willen bezoekers niet meer. Ze willen weten met wie ze op de website in gesprek zijn. Laat dus een foto van jezelf (of het team) zien. Voor freelancers die 1-op-1 contact hebben met de klant en die zelf hun eigen product zijn (zoals coaches en trainers) zet ik meestal hun headshot prominent op de homepage.
Sta je meer op de achtergrond, zoals een ontwerper, bouwer of programmeur? Dan is een grote foto wat minder van belang. Je kunt dan een kleinere foto op de ‘Over ons’, ‘Over mij’, of ‘Over Miriam’ pagina kwijt. Voor een bedrijf is het een goed idee om (ook) een teampagina te maken en alle mensen voor te stellen. Dat maakt je bedrijf persoonlijker en toegankelijker. Vertel daarnaast op de contactpagina naar WIE je een email stuurt. Dus niet “Stuur een email naar info@mijnbedrijf.nl” maar “Stuur je vraag naar Annelies op annelies@mijnbedrijf.nl”.
Maak het laagdrempelig
Je bezoeker is inmiddels overtuigd dat jij goed bent, ze snap precies welke diensten je levert en wil graag met je in zee. Vervolgens kan ze geen contactinformatie vinden, moet ze een enorm lang onbeveiligd contactformulier invullen of is het niet helemaal duidelijk wie de contactpersoon van het team is. Zorg ervoor dat wat je wilt dat de bezoeker doet op jouw site HEEL ERG MAKKELIJK IS!
Stuur mensen in de manier waarop jij wilt dat ze de website gebruiken. Wil je dat mensen emailen, bellen, appen, of een formulier invullen? Wees dan duidelijk wat die actie is, en stuur mensen in de goede richting. ‘Vertel me over jouw wensen’ is duidelijker dan ‘Contact’.
Geef aanwijzingen waar ze heen moeten. Maak bijvoorbeeld een stappenplan zoals: 1, Stuur ons je wensen, 2. Wij sturen een offerte op 3. Plan een tijd in. 4. Wij bouwen de website.
Vertel jouw verhaal
Uiteindelijk vertel je op de homepage jouw verhaal en beantwoord je de vragen die jouw klanten hebben. Tenzij je een strakke one-page website hebt, heb je nog meer informatie op je website. Geef de bezoeker de kans om meer te weten te komen over een onderwerp door goede links te creëren. Misschien is dat een LinkedIn link of een link naar de CV pagina, of misschien heb je een boek waar je meer over vertelt in een achterliggenda pagina. Door het lezen van de homepage wil je dat iemand geïnteresseerd raakt in de achterliggende pagina’s. Met als uiteindelijk doel natuurlijk dat die bezoeker precies doet waarvoor jij de website hebt gebouwd.
Meer voorbeelden zien van websites die ik volgens deze regels heb gebouwd? Bekijk mijn portfolio.
Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!
Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.
Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!
Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!
Liesbeth Smit
