Je hebt net besloten een nieuwe website te laten ontwerpen. Wat heeft een webdesigner van je nodig om verder te kunnen? Hieronder een overzicht van waar je over na moet denken, en wat je aan moet leveren.
1. Hostinggegevens
Je hebt bij een hostingbedrijf een domeinnaam en webruimte gekocht. Hiervan heb je als het goed is een bevestigingsmail gekregen met de informatie over inloggen op je klantenpanel en/of FTP gegevens. Deze gegevens heeft de webdesigner nodig om je website te installeren. Stuur deze dus meteen door, zodat ze meteen kan beginnen met bouwen.
Heb je nog geen hostingbedrijf of domeinnaam? Kies dan eerst een goed hostingbedrijf zoals SiteGround, of laat je door mij adviseren.
2. Welke emailadressen?
Welke emailadressen wil je hebben? [email protected] is het meest populair maar persoonlijke emailadressen zoals [email protected] zijn ook een goede keuze. Wil je je email bekijken door op de lokale webmail in te loggen of wil je alle mail naar deze adressen laten doorsturen naar je Gmail, Hotmail of Outlook account? Ik adviseer mijn meeste klanten om de standaard webmail niet te gebruiken en je email via Google G-Suite te laten verlopen.
3. Simpel of uniek logo
Heb je al een bestaand logo? Wil je een nieuw logo laten ontwerpen door mij, of heb je al een ontwerper die voor jou een mooi logo maakt? Ik maak bij iedere website een simpel logo die past in de huisstijl van je site, maar ik kan ook aan de hand van een bestaand logo een passende website maken. Zorg er wel voor dat je snel het logo aanlevert, want het webdesign hangt natuurlijk af van de kleuren en stijl die in het logo worden gebruikt.
4. Teksten of documentatie aanleveren
Aan de hand van bestaande stukken of een intakegesprek kan ik alle teksten voor de website schrijven. Lever dan alle stukken op tijd in zodat de tekstschrijver meteen met het schrijven kan beginnen. Schrijf je liever zelf alle stukken voor de site? Overleg dan met de webdesigner hoe je dit wilt aanpakken, en begin hier zo vroeg mogelijk mee.
5. Google Analytics
Google Analytics is een handig gratis programma om bij te houden wie je website bezoeken. Met een bestaand Google- of Gmailaccount kun je inloggen op http://www.google.com/analytics, en een website aanmaken. Dan krijg je een tracking code voor je site, zoals hieronder, die we in je website kunnen zetten. Zo krijg je een mooi visueel overzicht van alle bezoekers, waar ze op zoeken, en uit welke landen ze komen. Met deze informatie kan je je website optimaliseren.
Als je hulp nodig hebt bij het instellen van Google Analytics, dan kan ik je daarbij helpen.
Tracking code voorbeeld:
<script>
(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)})(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);
ga(‘create’, ‘UA-41-1’, ‘mywebsite.com’);ga(‘send’, ‘pageview’);
</script>
Checklist voor het aanleveren van informatie
- Vraag een domeinnaam en hostingpakket aan of laat je adviseren.
- Stuur je hostinggegevens naar je webdesigner.
- Geef door welke emailadressen je wilt.
- Naar welk adres wil je de email geforward hebben?
- Stuur een AI, EPS of PSD bestand van je bestaande logo door, of overleg over het ontwerp van een nieuw logo.
- Stuur alle documentatie of teksten door naar de webdesigner.
- Neem een Google Analytics account en stuur de tracking code door.