Welke logo stijl past het beste bij jouw bedrijf?

Een logo, je kan er niet meer zonder. Mensen moeten je immers herkennen en jouw klant wil weten wie jij bent, en waar je voor staat als persoon of bedrijf. Daarom is het ontwerp van een logo belangrijk. Het bepaalt je uitstraling en kan iets toevoegen aan je bedrijf, maar ook afdoen aan je professionaliteit. In deze serie artikelen leer krijg je het antwoord op de volgende vragen: wat is een goed logo, hoeveel kost het ontwerpen van een logo en wat zijn de verschillende type logo’s en waar moet je op letten wanneer je een logo laat ontwikkelen?

Een logo is een impressie van wie je bent, een kleine aanwijzing van wie erachter het bedrijf zit. Maar voordat je probeert om 10 verschillende dingen in een logo te proppen, denk eraan dat een logo nooit het hele verhaal kan vertellen. Dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat een logo bij de uitstraling van het bedrijf past en de doelgroep aanspreekt. Het moet een herkenbaar gezicht aan je merk te geven.

Waar staat je bedrijf voor?

Voordat je aan een logo gaat beginnen (zelf of met een logo designer) is het handig om eerst goed na te denken over je bedrijf. Stel jezelf vragen als

Wat doet je bedrijf, wat maakt jou uniek,wat is je verhaal, wie is je concurrentie, wie is je doelgroep, en wat wil je uitstralen?

Voor alle vragen, lees het artikel met huiswerk voor een nieuwe site.

Ga nu niet meteen Googlen op een ontwerper, maar bedenk eerst even wat je precies wilt. Heb je bepaalde kleuren in je hoofd die je wilt gebruiken? Welk type logo wil je hebben? Waar wil je het allemaal voor gebruiken? Moet het lijken op een bestaand logo? Hoeveel budget heb je voor een logo?

Verschillende designs voor een logo

Naast het design van het logo moet je ook nadenken over welke stijl bij je bedrijf past. Of het nu een typografisch logo, een combinatie logo of een embleem is, je kan het op verschillende manieren vormgeven. Bekijk hier de verschillende logo ontwerpen voor inspiratie en breng die naar je logo ontwerper, zodat hij of zij weet wat jouw voorkeur heeft.

Karakter/Animatie

Een karakterlogo heeft een dier of poppetje erin verwerkt. Dit is een speelse manier om te laten zien dat je merk speels is, of juist de eigenschappen van dat dier heeft. Evernote, de software die jouw notities bewaart heeft een olifant als beeldmerk omdat een olifant bekend staat om het goede geheugen. Voor Toekomstbeeld ontwierp ik een logo met een uil, omdat de uil staat voor wijsheid en inzicht, precies de waarden van het merk. Maar doe het alleen als het logisch is, of bij de naam past, een vergezocht karakter maakt je merk niet sterker.

Minimal

Met een minimalistisch logo speel je op safe, al kun je er natuurlijk nog steeds veel creativiteit in kwijt. Met alleen een goed gekozen font, en een paar lijnen kun je al een logo maken wat aanspreekt zonder teveel poespas.

Vintage

Vintage logo’s gebruiken stijlelementen die vooral vroeger werden gebruikt. Denk aan embleemlogo’s gemaakt van tekst, matte rode en groene kleuren en lichtgele achtergrond. Ze worden wat vaker gebruikt voor jongere bedrijven (en mannenkappers).

Getekend

Een getekend logo brengt een persoonlijk tintje met zich mee. Dit is een passend logo voor bedrijven die persoonlijke diensten leveren (zoals een bed & breakfast), of die een natuurlijke uitstraling willen hebben.

3D

Een andere optie is een 3D logo waarbij gebruik wordt gemaakt van schaduwen en een extra dimensie waardoor het logo uit het papier of scherm lijkt te lopen. Zorg er wel voor dat het 3D element waarde toevoegt aan je logo, meestal wordt het gebruik van schaduwen afgeraden omdat het niet in alle toepassingen (bijvoorbeeld in zwart-wit) goed werkt.

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau