Wetenschapscommunicatie

Ik help wetenschappers met het beter presenteren van hun onderzoek. Of het nu gaat om PhD studenten, lectoren of hoogleraren, ik geef advies en ontwerp en ontwikkel (poster)presentaties, persoonlijke of projectwebsites, animatievideo’s, infographics en zelfs volledige BSc en MSc vakken als e-learning.

Hierbij heb ik aan een half woord genoeg. Door mijn achtergrond in wetenschappelijk onderzoek en academisch onderwijs weet ik wat belangrijk is, hoe onderzoek wordt gedaan en hoe je dit goed kunt overbrengen. Zo kan ik niet alleen op jouw niveau inhoudelijk meedenken, maar help ik ook om eventuele foutjes te voorkomen.

Voor de uitbreiding van ons cancer and aging research consortium hadden wij een nieuwe website nodig. Het was best een uitdaging om de juiste toon te vinden en onze boodschap over te brengen. Wij hebben het echt getroffen met Liesbeth die ons inhoudelijk meteen begreep en ons helder advies over communicatie kon geven. Daarnaast heeft ze even enthousiast een ‘eye-popping’ design voor logo én website opleverd!

Sin-ming Sit, Information Manager – NKI Animal Lab

Wetenschap is te belangrijk om in een lade te laten versloffen! Ik help je met het goed presenteren van jouw onderzoeksresultaten.

Workshops wetenschapscommunicatie

Met Stephan van Duin geef ik een heel pakket aan workshops wetenschapscommunicatie. Over het maken van impact, het schrijven van een goede pitch, het ontwerpen van een PowerPoint presentatie, infographic, poster presentatie of graphical abstract tot het maken van websites en het werken met sociale media. Voor een uitgebreide beschrijving zie de workshops bij The Online Scientist (in het Engels).

Liesbeth en Stephan hebben mij geïnspireerd om beter over de communicatie van ons onderzoek na te denken. Ik vond het vooral gaaf om te leren hoe je een boodschap zo kan overbrengen dat je zelfs met de taaiste stof de aandacht kan trekken. In het vervolg ga ik al mijn boodschappen in een creatief format verpakken.”

David Oerlemans, student HAS

Persoonlijke websites voor onderzoekers

Soms is een LinkedIn of ResearchGate profielpagina niet voldoende. Je wilt meer controle en minder privacygedoe. Dan is een persoonlijke website misschien wat voor jou. Je kunt er je projecten kwijt, onderzoek toelichten, video’s bij plaatsen of opiniestukken schrijven. Zo vergroot je het bereik van de kennis die je tijdens je carrière hebt opgedaan.

CASUS: Jeroen Geurts, Hersenonderzoeker en hoogleraar translationele neurowetenschappen

Jeroen was een van de eerste wetenschappers die bij ons aanklopte voor een eigen website. Hij schrijft boeken, maakt vlogs als voorzitter van ZonMw, en je kunt zijn artikelen en blogs teruglezen op deze persoonlijke website. Een prachtig voorbeeld van een wetenschapper die zijn onderzoek naar een groot publiek brengt!

CASUS: Dr. Monique Simons

Monique heeft een bijzonder dynamisch onderzoeksveld: ze doet onderzoek naar gamification & urban health. Ze wilde zichzelf en haar onderzoek onder de aandacht brengen en we bouwden een website met een uniek design dat haar persoonlijkheid en onderzoek goed weergaf. Zo wordt ze beter gevonden en kan ze nog meer mooie samenwerkingen aan.

Ik ben echt ontzettend blij met de website (www.gamifyingurbanhealth.com) die Liesbeth voor mij heeft gebouwd. Het proces liep dankzij Liesbeth heel soepel en plezierig. Indrukwekkend hoe snel Liesbeth in onze gesprekken de kernelementen kon achterhalen voor mijn website. Haar open vragen, enthousiasme en manier van doorvragen hebben me enorm geholpen om scherp te krijgen wat ik met mijn website wil bereiken en wat er uit moet springen. Liesbeth denkt echt met alles mee, reageert heel snel op email en komt na wat ze beloofd. Dank je wel Liesbeth voor de strakke, hippe, originele en toch zakelijke website! Je hebt precies de juiste ‘look and feel’ gevonden.

– Monique Simons, Senior researcher digital (game) technologies for healthy urban living at City of Utrecht

Infographics als samenvatting voor onderszoeksresultaten

Een infographic is een mooie manier om jouw onderzoek kernachtig samen te vatten in 1 pagina. Deel het uit tijdens je PhD verdediging zoals Irene deed voor haar onderzoek naar de perceptie van light producten, hang het als poster aan de muur van je kantoor, inspireer beleidsmakers, verspreid het onder collega’s, of overtuig het grote publiek.

Liesbeth denkt goed mee om je onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Ze is creatief, reageert en ontwikkelt snel, en sluit aan bij bestaande ideeën en materialen. De vormgeving van de infographic past daardoor erg mooi binnen de vormgeving van een groter project.

– Sanne Rumping, Onderzoeker, Hogeschool van Amsterdam

Jouw publicatie opgemaakt als aantrekkelijk rapport

Wie heeft er zin om een Word document van 200 pagina’s te lezen? Jouw collega’s of doelgroep waarschijnlijk niet. Daarom maak ik van jouw publicatie een mooi rapport. Met heldere grafieken, leesbare opmaak, en inspirerende infographics.

CASUS: Cephir rapport over de voedselomgeving

Voor CEPHIR, de academische werkplaats Publieke Gezondheid in Rotterdam, ontwierp ik bijvoorbeeld een folder plus infographic die hun onderzoek naar de lokale voedselomgeving samenvatte. Deze werd overhandigd aan de wethouder die hiermee overtuigd werd dat ze dit probleem in de regio aan moesten pakken. Dit nieuwe initiatief kwam vervolgens prominent in het nieuws!

CASUS: HvA Teacher Leadership

Voor het Teacher Leaderschip programma van de HvA was een uitvoerig rapport geschreven, maar het was de vraag hoeveel mensen dit zouden gaan lezen. Samen met de onderzoekers bedachten we een complete aanpak. Ik ontwikkelde een eigen huisstijl die ik gebruikte om het rapport op te maken. Van de samenvatting maakten we een visuele folder die meer mensen zouden lezen, en in de infographic lieten we de kern van het verhaal nog een keer zien. Om al deze documenten te presenteren ontwikkelden we een website binnen de HvA met alle informatie over dit project en hielp ik met het maken van een effectieve PowerPoint presentatie.

Het overzichtelijk presenteren van complexe concepten of processen is een kunst waar Liesbeth in excelleert. Ze is er in geslaagd om bij drie van de projecten waar ik intensief bij betrokken ben, de uitkomsten van onderzoeks- en ontwikkelprocessen rond de rol van leraren op een visueel aantrekkelijke en overzichtelijke wijze te presenteren. Dat helpt heel erg om de boodschap voor het voetlicht te krijgen bij leraren en schoolleiders! Of het nu gaat om loopbaanontwikkeling van leraren of om het leiderschap van leraren. Het helpt mij om mijn activiteiten en projecten betekenisvoller te laten zijn voor de dagelijkse praktijk in scholen.

Marco Snoek, Lector Leren & InnoverenKenniscentrum Onderwijs en Opvoeding Hogeschool van AmsterdamFaculteit Onderwijs en Opvoeding

Toen ik Liesbeth ontmoette op een conferentie in het buitenland, spraken we over hoe belangrijk het is dat wetenschappers een breed publiek bereiken. Ik heb nauw met The Online Scientist samengewerkt bij de ontwikkeling van een website met verschillende onderzoeksprojecten voor de HvA. Liesbeth en Stephan luisterden heel aandachtig naar onze wensen, vertaalden deze in ontwerpen en teksten die begrijpelijk en zichtbaar zeer aantrekkelijk waren. Hun grootste troef is hun vermogen om duidelijk te communiceren en constant de verschillende professionele stemmen aan te spreken door te vertalen naar de verschillende doelgroepen.

– Dr. Esther Captain, hoofd van Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding, Hogeschool van Amsterdam

Website voor een consortium, lab, afdeling, medisch centrum of onderzoeksproject

Voor veel onderzoekssubsidies is een website een vereiste, en voor andere multi-center studies is het handig om een centraal punt te hebben met alle informatie over het project.

We ontwikkelden websites voor ziekenhuizen met informatie voor patiënten, H2020 studies van internationale consortia en labs waarop publicaties en teams staan. Het is bijna teveel om op te noemen, zie hiernaast wat voorbeelden.

Liesbeth Smit heeft de website gemaakt voor ons Horizon 2020-consortium TargetCaRe. In Horizon 2020 is verspreiding en communicatie naar het publiek van groot belang, dus een goede en aantrekkelijke website was een prioriteit voor ons. Op basis van ons bestaande logo heeft Liesbeth de TargetCaRe-website gemaakt. Ze slaagde erin om onze ideeën te vertalen naar de website en ze gaf nuttige suggesties en advies. Liesbeth heeft een directe en open communicatiestijl: ze antwoordt zeer snel en helpt snel met elk website-gerelateerd probleem. We hebben genoten van de samenwerking met Liesbeth en we zijn blij met het resultaat.

– Marloes de Vries – van Melle, Research Advisor at Erasmus MC

Animatievideo’s

Wil je iets uitleggen op een leuke manier? Animatievideo’s zijn een uitkomst voor het presenteren van je onderzoek! Ik help je met een helder script, de juiste stijl en alle animaties.

Je wordt gemanipuleerd

Televisiespotje Manipulatie

Voor privacyorganisatie Bits of Freedom maakte ik niet alleen de website voor hun Korte Cursus Manipulatie, maar ook hun social media campagne & deze animatievideo die op NPO start te zien was!

Liesbeth kwam telkens met creatieve en passende oplossingen en speelde een grote rol in het creatieve proces. Ze wist ons in dat proces ook waar nodig aan de hand te nemen, door nodige vragen te stellen, of een aantal opties voor te leggen om de mogelijkheden in kaart te brengen.

– Esther Crabbendam, Bits of Freedom

Evict onderzoeksproject

De onderzoekers van het EVICT-project wilden hun publiek vertellen over het werk dat ze deden en waarom het belangrijk is. Ik maakte een creatieve animatievideo in hun huisstijl en deed zelf de voice-over.

Liesbeth is geweldig om mee samen te werken. Zij heeft een geweldige website gebouwd, is creatief en kritisch. Je krijgt een professionele website en huisstijl, die niet 13 in een dozijn is. Ik raad het zeker aan om met Liesbeth te werken.

– prof. mr. dr. Michel Vols. Rijksuniversiteit Groningen

Effecten van het beleid tijdens COVID-19

Tijdens de COVID-19-pandemie hebben de onderzoekers van CEPHIR (waarvoor ik ook een logo en veel infographics ontwikkelde), een video gemaakt met de resultaten van hun onderzoek om lokale beleidsmakers te stimuleren andere keuzes te maken.

Inspiratie uit origami voor gezondheidsonderzoek

De innovatieve onderzoekers van Wageningen Universiteit vroegen me om een animatievideo te maken die laat zien hoe ze origami gebruiken om maatschappelijke problemen zoals maag-darmziekten op te lossen.

Introvideo Nederlanse Academie van Voedingswetenschappers

Voor mijn eigen organisatie heb ik de video gemaakt om de voordelen van lidmaatschap te laten zien. Met een overzicht van evenementen, vloeiende animaties en achtergrondmuziek inclusief voice-over.

HvA onderzoeksproject diversiteit

Voor een kwalitatief onderzoek naar diversiteit onder docenten aan de Hogeschool van Amsterdam ontwikkelden we een rapport met video waarin we de verhalen van de docenten in de schijnwerpers zetten.

Interactieve online tools & e-learning

Soms is een statische website niet genoeg. Vanuit The Online Scientist ontwikkelden wij verschillende e-learning modules voor universiteiten, hogescholen en medische organisaties. Bijvoorbeeld om experts bij te scholen, studenten zelfstandig online te onderwijzen, of om onderzoeksresultaten toe te lichten.

We denken inhoudelijk mee, maken animaties, interactieve opdrachten, en combineren dit met een gebruiksvriendelijk design volgens evidence-based e-learning. Zie bijvoorbeeld de vakken van Wageningen Universiteit over sensory science en information literacy de online tool van de HvA om Toegankelijkheid van het hbo te toetsen, of de e-learning over prostaat- en blaaskanker voor het online platform van de European Association of Urology (EAU).

De samenwerking met Liesbeth is heel goed bevallen. Het was beslist geen gemakkelijke opdracht, maar Liesbeth beet zich er stevig in vast, dacht goed en kritisch mee en stelde steeds de juiste vragen. Daardoor staat er nu uiteindelijk een prachtig online tool, waarmee niet alleen wij zelf heel erg blij zijn, maar waarmee ook al veel docenten enthousiast mee aan de slag zijn gegaan!

– Louise Elffers, lector Kansrijke Schoolloopbanen aan de HvA

Inhoud staat voorop

De inhoud staat altijd voorop. Ik ben dan ook geinteresseerd in alle details van jouw onderzoeksproject. Zonder precies te weten waar het over gaat kan ik niet adviseren over hoe je de meeste impact bereikt.

Design dat aansluit

Het design moet aansluiten bij de doelgroep en het onderwerp van het onderzoek. Soms is het ook nodig dat het design aansluit bij de huisstijl van de Universiteit, Hogeschool of instantie. Dat kan natuurlijk ook.

Wetenschappelijke aanpak

Met al mijn ontwerpen probeer ik zo dicht mogelijk bij de best-practices van de industrie te blijven. Als ik evidence-based kan werken, dan zet ik dat als wetenschapper voorop.

Benieuwd hoe ik jouw project in de spotlight kan zetten?

Stuur me een e-mail en maak een belafspraak om te kijken welke producten aan zouden sluiten bij jouw onderzoek. Ik smeer je niet zomaar iets aan, maar denk mee over hoe je de meeste impact kunt maken voor elk budget. Een eerste brainstormsessie is altijd vrijblijvend!

Meer weten? E-mail info@liesbethsmit.com

Waar sta ik voor?

Positieve impact

Met mijn werk wil ik de wereld beter achterlaten. Heeft jouw project een positieve impact op de samenleving, strijd je tegen misinformatie, of ben jij voor meer inclusie en diversiteit? Dan werk ik graag met je samen!

Wetenschappelijke integriteit

Ik vind het belangrijk dat de informatie die verspreid wordt goed onderbouwd is. Daarom werk ik het liefst met wetenschappers en kritische ondernemers (en werk ik het liefst niet aan commerciële klussen).

Oprechte samenwerking

De mooiste projecten ontstaan uit een gelijkwaardige samenwerking. Ik voer niet blindelings uit, maar denk in alle stadia met je mee. Ik ben eerlijk, transparant, en kritisch. En ik sta altijd open voor feedback.