WordPress handleiding

Inloggen op je WordPress website

Voeg “/wp-admin”  toe aan het eind van je website URL: www.<mijnwebsite>.nl/wp-admin

Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Nieuwe gebruikers kun je aanmelden in het WordPress menu onder Users > Add New of Gebruikers > Nieuwe toevoegen.

Wachtwoord kwijt?

Geen paniek! Je kunt gewoon op ‘wachtwoord vergeten?’ klikken en je e-mailadres invullen. Met je e-mailadres kun je altijd in je eigen website. Is er een extra beveiligingslaag zoals 2-factor authentication ingesteld, dan kan het zijn dat je eerst een code moet invullen. Die krijg je of in je mailbox, of kun je via een app zoals Google Authenticator inzien. Heb je hier problemen mee? Neem contact op met je webmaster, die kan je altijd weer toegang geven. Lees meer over goede beveiliging van je WordPress site.

Hoe werkt het WordPress menu?

Hier zie je een kort overzicht van de belangrijkste menu-items die je nodig zult hebben:

Hoe maak je een nieuwe pagina aan?

Wil je een nieuw nieuwsbericht of een nieuwe vaste pagina? Klik dan op Berichten, of Pagina’s en kies voor ‘Nieuw bericht’, of ‘Nieuwe pagina’.

Pagina’s zijn de hoofdpagina’s van een WordPress website. Dit zijn bijvoorbeeld Home, Over ons en Contact, die voornamelijk hetzelfde blijven en vaak in het hoofdmenu staan. Berichten zijn periodieke artikelen (b.v. nieuwsitems, blogs of artikelen). Je maakt ze beiden op dezelfde manier aan.

Wil je voor blogs liever werken met de nieuwe Gutenberg editor van WordPress? Ga dan naar ‘Alle berichten’en selecteer de editor die je wilt gebruiken.

Hoe gebruik je de klassieke tekst-editor?

De tekst-editor werkt in de classic editor bijna hetzelfde als Microsoft Word. Je kan kopjes toevoegen, teksten dik aanzetten of in italics presenteren en afbeeldingen toevoegen. Maar let op: maak kopjes met Koptekst, en maak ze niet dikgedrukt, dat is beter voor SEO. Zie hier meer info over de Gutenberg editor.

Hoe pas ik een tekst aan met Fusion Builder?

> Bekijk de volledige videotutorial over Fusion Builder op YouTube

Meestal bouw ik websites met Fusion Builder, dat maakt het voor jou makkelijker om een mooi opgemaakte pagina aan te passen. Je hoeft je dan namelijk niet door alle code (HTML) heen te werken. Je pagina ziet er dan wel heel anders uit, en zal ingedeeld zijn met Containers (blauwe blokken over de volledige breedte) en Columns met tekst en afbeeldingen.

Van alle teksten zie je alvast een preview, je past ze aan door over de tekst heen te gaan met de muis en op het pennetje te klikken wat dan verschijnt. Dan zie je vanzelf de standaard-editor die hierboven staat uitgelegd. Vergeet niet om na het aanpassen op ‘Save’ onderaan het blok te klikken!

Alle blokken die er staan, of het nu een afbeelding is, content blok, button of slider kun je zo aanpassen. Het wijst zich meestal vanzelf.

Wil je een heel blok kopieren? Dan kun je gewoon op de ‘Dupliceer’ knop klikken en verslepen naar de juiste plek.

Wil je een mooi opgemaakte kolom, blok of tekst op een andere pagina gebruiken? Sla hem dan eerst op en voeg hem op een andere pagina toe door wanneer je een nieuwe column of container aanmaakt, op de zojuist opgeslagen Library Container te klikken. Je kunt hetzelfde doen voor volledige pagina’s door in de zwarte balk op het ‘Opslaan’ icoontje te klikken en op een nieuwe pagina in te voegen.

Bekijk je aanpassingen voor publicatie door rechtsboven de webpagina door op ‘Wijzigingen bekijken’ te klikken. Dan opent zich een nieuw venster en controleer je hoe het er live uit komt te zien.

Ik heb iets fout gedaan! Help!

Geen paniek! Er kan weinig misgaan. Als het goed is heb je sowieso dagelijkse backups bij bijvoorbeeld ManageWP, je hostingbedrijf of webmaster die je terug kunt draaien. Maar ook op de pagina zelf kun je alles terugdraaien, ga met je muis boven het terugdraai-icoontje van de Fusion Builder staan en selecteer het moment waar je naar terug wilt keren.

WordPress slaat gelukkig ook vorige en automatisch opgeslagen versies op. Ging er echt iets mis, dan kun je via Revisies, onderaan de tekst-editor altijd terug naar een vorige versie van een paar minuten of maanden geleden.

Hoe verander ik de sidebar of footer?

Sommige van de onderdelen van je website zoals de zijbalk/sidebar of footer (de onderste balk van je website) kun je vinden onder Weergave > Widgets. Om een widget zoals een stuk tekst of een menu toe te voegen sleep je de afbeelding of tekstblok naar de widget (footer of zijbalk) waar je hem wil hebben en vul je hem in.

Hoe pas ik het hoofdmenu aan?

Welke pagina’s er in het hoofdmenu komen kun je beheren onder Weergave > Menu’s (Appearance > Menus). Om een menu aan te maken, moeten wel eerst de pagina’s aangemaakt en gepubliceerd zijn.

  1. Selecteer het juiste menu bovenaan de pagina, of maak een nieuw menu aan.
  2. Voeg nieuwe pagina’s aan het menu toe toe door ze links aan te vinken en op de ‘Aan menu toevoegen’ knop te klikken.
  3. De volgorde kun je makkelijk veranderen door de menu-items te verslepen.
  4. Vergeet niet om op ‘Menu opslaan’ te drukken.

Hoe voeg ik een afbeelding toe?

Ga naar de plek in de tekst-editor waar je een afbeelding wilt toevoegen en sleep de afbeelding van je computer naar het tekstveld. Laat pas los zodra de pagina blauw wordt en je “Move ziet staan’, of klik op de ‘Media toevoegen knop’ voor een bestaande afbeelding of om er daar een te uploaden.

Upload afbeeldingen in het juiste formaat (te groot maakt je site langzamer), en geef het een goede beschrijvende titel, bijvoorbeeld ‘Portretfoto-Marieke-Jansen.jpg’.

Voeg onder bijlagedetails de volgende velden toe:

  1. Alt-tekst: Hier vul je een beschrijving van de afbeelding in, deze tekst is meestal verborgen maar wordt screen readers (boor blinden en slechtzienden) voorgelezen. Daarnaast wordt het gelezen door zoekmachines, belangrijk voor je SEO dus om de afbeelding goed te beschrijven!
  2. Hoe voeg je een afbeelding toe in WordPress?Titel: Wordt vooral binnen je website gebruikt, zo kun je hem zelf handig terugvinden.
  3. Onderschrift: Wanneer je op de website een korte toelichting onder de afbeelding wilt geven.
  4. Omschrijving: Deze zie je alleen als je een image-gallery of slider gebruikt, niet altijd nodig om in te vullen.

Tenzij de afbeelding verwijst naar een bepaalde website of pagina, vul je ‘Geen’ in bij Link. Soms zie je dat mensen een link hebben naar de grote versie van de afbeelding, dat is niet goed voor SEO en is vaak lelijk. Soms zijn er meerdere formaten van de afbeelding, selecteer de Volledige grootte alleen wanneer je hem zelf al op goed formaat hebt ge-upload. Kies anders een kleiner formaat uit. Klik op ‘Invoegen in bericht’ om hem te plaatsen (de uitlijning kun je later ook nog aanpassen.)

Hoe upload je een PDF?

Een PDF is ook een mediabestand. Klik op ‘Media toevoegen’, selecteer de PDF en link naar ‘Mediabestand’. Zo komt er een hyperlink in je artikel te staan naar de PDF. Je kunt ook aan elke willekeurige tekst een link toevoegen door de Link te kopieren en bijvoorbeeld in een button te zetten. Laat mensen altijd weten dat ze een PDF gaan downloaden door erachter (PDF) neer te zetten:

Huiswerk voor een nieuwe website (PDF)

 

 

Heb je een vraag die hier niet bij staat en heb ik je website gebouwd? Stuur me een e-mail voor support.

Wil je een professioneel ontworpen eigen website? Neem dan contact met me op!

Voor zelfstandigen en kleine bedrijven is de Website-in-1-dag optie het meest voordelig. Reserveer op tijd een plekje, op het moment is er een wachtlijst.

Lees dan eerst het handboek voor een nieuwe website door en stuur me jouw huiswerk vragenlijst!

Wil je zelf leren ontwerpen? Boek een workshop wetenschapscommunicatie en design voor jullie afdeling!

Liesbeth Smit

Liesbeth Smit achter bureau