Hier is een handleiding om vertrouwd te raken met WordPress. Bekijk de videotutorial of lees de topics over hoe je inlogt op je eigen site en een nieuws-item of PDF artikel aan de site toevoegt.

Bekijk onze WordPress videohandleiding op YouTube >

Handleiding WordPress

Mis je een item in de handleiding?  Email Liesbeth met je vraag op [email protected]

 

Hoe log ik in op mijn website?

wordpress-handleiding-loginVoeg “/wp-admin”  toe aan het eind van je website URL: www.<mijnwebsite>.nl/wp-admin

Log in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Nieuwe gebruikers kun je aanmelden in het WordPress menu onder “ Users” >> “ Add New: ”

Hoe werkt het WordPress menu?

Hier zie je een kort overzicht van wat je waar kan vinden in het menu.

wordpress-handleiding-wpmenu

 

wordpress-handleiding-posts

Hoe maak ik een pagina aan?

Pages zijn de hoofdpagina’s van een WordPress website. Dit zijn bijvoorbeeld Home, Over ons en Contact, die voornamelijk hetzelfde blijven en vaak in het hoofdmenu staan. Posts zijn periodieke artikelen (b.v. nieuwsitems, blogs of artikelen). Je maakt ze beiden op dezelfde manier aan.

Tips voor het schrijven van teksten voor het web:

 1. Verzin een duidelijke titel
 2. Schrijf de inhoud (en maak gebruik van paragrafen, kopjes (headers), lijstjes (bullet points) en plaatjes. Het is online, dus hou de tekst kort (250 woorden per pagina is een goede richtlijn).
 3. Vink eventueel (als dit is ingesteld) de categorie aan.
 4. Publiceer je artikel online! Zorg er dan wel voor dat het artikel of nieuwsitem via de homepage, het menu of een andere pagina te vinden is.

 

Een nieuwe pagina maak je aan via: Pages >>  “Add New”:

wordpress-handleiding-new-post

 

Hoe gebruik ik de tekst-editor?

De tekst-editor werkt bijna hetzelfde als Microsoft Word. Je kan kopjes toevoegen, teksten dik aanzetten of in italics presenteren en plaatjes toevoegen.

wordpress-handleiding-editor

Hoe verander ik de sidebar?

Sommige van de onderdelen van je website zoals een “sidebar” (de zijbalk met links e.d.) of “footer” (de onderkant van je website) kun je vinden onder “Widgets”. Om een Widget zoals een stuk tekst of een menu toe te voegen sleep je de widget naar het gebied waar je hem wil hebben en vul je hem in.

wordpress-handleiding-widgets

Hoe pas ik het hoofdmenu aan?

Het hoofdmenu kun je beheren onder Appearance >> Menus.

wordpress-handleiding-menu-menu

Stappen:

 1. Selecteer het juiste menu bovenaan de pagina.
 2. Voeg nieuwe pagina’s toe door ze links aan te vinken en op de “Add to menu” knop te drukken.
 3. De volgorde kun je makkelijk veranderen door de tegels te verslepen.
 4. Vergeet niet om op “Save menu” te drukken!

 

wordpress-handleiding-menu

Hoe voeg ik een afbeelding toe?

wordpress-handleiding-afbeelding

Een afbeelding uploaden kan meteen in de tekst-editor:

In de pagina waar je het plaatje wilt, klik op [Add Media]. Nu kun je een afbeelding van je computer in het vlak slepen, of ga naar het  “Media Library” tabblad als je al een hebt ge-upload. Voeg het uitgekozen afbeelding in door het te selecteren.

 1. Voeg in het rechtermenu een duidelijke titel en Alt Text toe (die zie je wanneer je met je muis over het plaatje gaat, en is bedoeld voor software die afbeeldingen voor blinde webgebruikers vertaalt naar tekst).
 2. Selecteer welke uitlijning je wilt (links, rechts, midden).
 3. Belangrijk: als je een link hebt waar de afbeelding naar moet verwijzen voeg je hier de URL in, maar zet hem anders op “none”. Een link naar het plaatje zelf is lelijk.
 4. Zorg dat je afbeeldingen altijd upload in het formaat dat je ze op je website wilt laten zien, zorg hier dat je dus “Full size” selecteert.
 5. Druk op “ insert into post”:

Hoe upload—en link ik naar—een PDF?

 1. Ga naar Media “Add Media”.
 2. Sleep (selecteer de PDF en hou de CTRL toets vast terwijl je hem met de muis naar het “ Drop files here” veld sleept) of selecteer de PDF op je computer.
 3. Selecteer dan de locatie van de PDF die je net hebt ge-upload door op de locatie te klikken, en CTRL+A (=selecteer alles) en daarna CTRL+C (=kopieer) te toetsen. Nu staat het in je clipboard.
 4. Ga nu naar de pagina waar je de link wilt hebben. Selecteer de tekst en klik op het ketting-symbooltje (die maakt van een plaatje of een stukje tekst een link):
 5. In de pop-up die dan verschijnt klik je in het veld, en plak (houd CTRL+V ingedrukt) je de PDF locatie in het URL veld. Bekijk eerst een preview van de pagina en sla hem dan op met: Publish/Update.

wordpress-handleiding-pdf

 

Heb je een vraag die hier niet bij staat en heb ik je website gebouwd? Email me voor support.